"NBS će braniti dinar"

Deprecijacijski pritisci na dinar su pojačani, pri čemu je slabljenje nacionalne valute manje u odnosu na većinu valuta drugih zemalja u razvoju.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.12.2014.

18:54

Default images

Ipak, Narodna banka Srbije (NBS) će svojim aktivnostima i dalje ublažavati prelivanje negativnih efekata sa međunarodnih na domaće devizno tržište, kako bi omogućila njegovo nesmetano funkcionisanje, saopšteno je večeras iz NBS.

U saopštenju se navodi da je poslednjih dana prisutno snažno povlačenje stranih investitora iz zemalja u razvoju, koje se procenjuje kao najveće povlačenje kapitala sa ovih tržišta od početka godine.

U značajnoj meri ovakvim kretanjima su, kako se dodaje, doprineli pokazatelji oporavka privrede SAD, što je pojačalo očekivanja da Federalne rezerve na sastanku, koji se završava sutra, bliže odrede početak podizanja kamatnih stopa.

Takođe, na ponašanje investitora utiču i geopolitička kretanja, kao i nastavak pada cena nafte. Navedeni razlozi uticali su na pojačanu težnju međunarodnih investitora za prebacivanjem svojih sredstava u valute tzv. sigurnih utočišta.

U ovakvom ambijentu pritiscima je u najvećoj meri bila izložena ruska rublja, koja je, i pored vanrednog podizanja referentne kamatne stope Centralne banke Rusije sa 10,5 na 17 odsto, kao i obimnih intervencija na deviznom tržištu, oslabila na dnevnom nivou prema evru oko 9,0 odsto, dok je od početka nedelje oslabila oko 20 odsto. Rublja je u 2014. izgubila polovinu svoje vrednosti, iako je centralna banka u svojim intervencijama prodala preko 80 milijardi dolara.

Značajnim pritiscima su izložene i druge valute zemalja u razvoju, poput turske lire, koja je od početka nedelje oslabila prema evru 3,2 odsto, mađarske forinte 1,2 odsto i poljskog zlota 0,5 odsto, objašnjava NBS u saopštenju, i ističe da će svojim aktivnostima i dalje ublažavati prelivanje negativnih efekata sa međunarodnih na srpsko devizno tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: