"Samo za Železnice i BG na vodi"

Budžet Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije za 2015. biće za 10 milijardi dinara manji od ovogodišnjeg, kaže Zorana Mihajlović.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 10.12.2014.

09:35

Default images

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je za Radioteleviziju Srbije rekla da će biti realizovani samo prioritetni projekti, među kojima je modernizacija Železnice.

Prema rebalansu državnog budžeta za 2014. za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture namenjeno je ukupno 24,7 milijardi dinara, što znači da će budžet Ministarstva u 2015. biti za oko 40 odsto manji.

"Definisali smo prioritne projekte - za Železnicu to su projekti iz ruskog i češkog kredita, modernizacija, elektrifikacija pruga i novi vagoni, rekonstrukcija pruga Beograd-Budimpešta. Prioriti su i projekat Beograd na vodi i gradnja autoputa. Za sva drugo neće biti novca i čekaće 2016", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je najavila i da komisija za izbog direktora Železnica Srbije završava razgovore sa kandididatima. "Železnice će dobiti novog direktora do kraja godine", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla Srbija mora da razmišlja o alternativnim pravcima snabdevanja gasom poput povezivanja gasovoda Niš-Dimitrovgrad sa Turskom.

"Skladište u Banatskom dvoru i postojeći pravac snabdevanja gasom mogu kratkoročno da obezbede stabilnost, mada ne 100 odsto. Mi treba da se ponašamo kao da Južnog toka neće biti i da za narednih 10 do 15 godina razmišljamo o alternativama u snabdevanju gasom", rekla je ona.

Mihajlović je rekla bi nakon izrade projektne dokumentacije, gasovod između Niša i Dimitrovgrada, kao interkonekcija ili dvosmerni gasovod koji povezuje gasne mreže Srbije i Bugarske, mogao da bude sagrađen za dve i po godine.

Oko deset odsto gasnih potreba Srbije zadovoljava domaća prozvodnja dok se ostatak gasa uvozi iz Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: