"Ne vucite Balkan protiv Rusije"

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin smatra da je moguće nadoknaditi neke gubitke Srbiji posle obustave izgradnje gasovoda Južni tok.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2014.

16:11

Default images

Prema njegovim rečima, Rusija će težiti tome da uzme u obzir interese naše zemlje.

"Mislim da mogu da se nadoknade neki gubici i Rusija će težiti tome da uzme u obzir interese Srbije, što je rečeno u razgovorima rukovodstva dve zemlje", rekao je Cepurin, za okruglim stolom "Pravno- politički aspekti krize u Ukrajini".

Govoreći o nadoknadi gubitaka, Čepurin je dodao da bi tu moglo da bude reči ne samo o energetskoj saradnji Srbije i Rusije, već i o investicijama u drugim oblastima.

"Potrebno je da dinamično sarađujemo i energetska saradnja se ne odnosi samo na gas", precizirao je ambasador i dodao da "svaka strana mora da vodi računa o svojim interesima i da se ponaša, ako ne na prijateljskim osnovama, onda bar na partnerskom nivou".

Čepurin je rekao da "Rusija zna ko se toliko protivio izgradnji Južnog toka i ko je rušio sve mogućnosti za njegovu realizaciju" i dodao da se i sada vidi ko se raduje zatvaranju Južnog toka.

Ambasador Rusije ponovio je da je Zapad strušio Južni tok i da treba da se pogleda ko se raduje tome, što je nanet udarac rusko-srpskim odnosima.

"Van svake sumnje obustava Južnog toka je protiv interesa Rusije, Srbije, Evropske unije i nekih zemalja u regionu," naglasio je Čepurin.

On je poručio i da Evropa mora da razmisli kako će da se snabdeva gasom, s obizrom da sporazum o gasnom tranzitu sa Ukrajinom ističe 31. decembra 2017. godine i "tada će traznit preko Ukrajine nestati".

Čepurin je ocenio da je Južni tok bio potreban zemljama južne Evrope, istakavši da bi sve zemlje kroz koje je bilo planirano da prođe taj gasovod imale korist i profit od tog projekta. Čepurin je ocenio da je Južni tok projekat vredan više milijardi evra, a da je skoro citavo finansiranje na sebe preuzeo Gasprom.

"Srbija nije imala mogućnosti, kao ni Bugarska, da finansira Južni tok, pa je to Gasprom finansirao", a uloženi novac u gasovod, kako je podsetio, te zemlje trebalo je da vrate iz naknade od tranzita gasa.

Čepurin je napomenuo i da su pregovori za izgradnju Južnog toka trajali skoro osam godina, zato što su stalno menjana pravila koja su postavljana Gaspromu.

Čepurin je naglasio da je potrebna što tešnja saradnja Srbije i Rusije, kao i da svaka zemlja razmišlja o svojim nacionalnim interesima, uključujući tu i energetsku bezbednost.

Ruski ambasador je poručio zapadnim zemljama "da ne vuku protiv Rusije".

"Nemojte vući Balkan protiv Rusije. Nikom nije u interesu stvaranje Berlinskog zida u Evropi, jer bi on mogao da dovede do tačke razdvajanje", istakao je Čepurin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: