Samit u BG otvara i Pupinov most

Premijeri Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Li Kećijang otvoriće most Zemun-Borča najverovatnije 17. ili 18. decembra, kaže ministarka Zorana Mihajlović.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2014.

13:25

Default images

Odnosno, kako je najavila, otvaranje bi trebalo da bude pri kraju četvorodnevnog Samita Kine i 16 zemalja jugoistočne i centralne Evrope u Beogradu.Ona je istakla da je do sada već registovano 2.000 učesnika za privredni forum koji će biti održan tokom samita.

Mihajlović je rekla da je do sada registrovano čak 950 predstavnika medija, kao i da je Privredna komora Srbije kontaktirala sve druge privredne komore i da će biti održan i privredni sajam zemalja učesnica.

To je najvažniji događaj u ovom delu Evrope i od ponedeljka popodne, odnosno 15. decembra, u Beograd će početi da dolaze premijeri i njihove delegacije koji će tokom četiri dana biti domaćin njima i privrednim delegacijama.

Mihajlović je rekla da će najpre kineski premijer imati bilateralne razgovore sa premijerima centralne i istočne Evrope i da će zatim biti odžan zajednički samit na kome će se razgovarati o tome šta je urađeno u prethodnom periodu i o investicijama u budućnosti.

Ona je podsetila da Srbija u saradnji sa Kinom gradi most preko Dunava, između Zemuna i Borče, koji će tokom samita biti otvoren.

"Za Beograd je ovo veliki događaj i odlična mogućnost da se predstavi Srbija i razgovara o novim poslovima", rekla je Mihajlović novinarima u Vladi Srbije.

Ona je napomenula da je jedan od važnih projekata o kojima će se razgovarati modernizacija pruge Beograd-Budimpešta i najavila da će biti potpisan dokument u vezi sa tom prugom, ali da još nije poznato da li će ga potpisati premijeri ili ministri.

Mihajlović je istakla da će svakako u tom dokumentu biti predviđen rok do koga treba da se završi studija izvodljivosti za tu prugu i koliko će trajati modernizacija pruge, u dužini od skoro 200 kilometara kroz Srbiju i koliko će trajati radovi.

Ona je kazala da ne bi smelo da radovi na modernizaciji traju duže od dve godine, kao i da je načelno dogovoreno da izrada studije ne može da traje duže od tri meseca.

Na pitanje da li će biti reči o projektu druge faza modernziacije TE Kostolca, Mihajlović je kazala da će biti reči i o tom projektu i o izgradnji autoputa u Srbiji u saradnji sa Kinom i najavila da će već krajem ove godine biti otvorene ponude kineskih kompanija za završetak Koridora 11 u Srbiji.

Ona je dodala da će biti reči i o mnogim drugim projeketima, kao na primer o izgradnji industrijske zone kod Uba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: