"Velika šteta ako ne bude J. toka"

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija smatra da bi bila velika šteta za Rusiju, zemlje našeg regiona i celu EU ukoliko se ne realizuje "Južni tok".

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 07.12.2014.

14:22

Default images

Dačić je rekao da "problem nije nikada bio u Beogradu", tim pre šbi za nas odustajanje od tog gasovoda bila velika šteta, jer Srbija ostaje bez alternativnog pravca za dovod gasa.

On je dodao da zbog sukoba u Ukrajini često može da dođe do prekida u snabdevanju gasom.

Dačić je podsetio da je za utorak u Briselu zakazan sastanak ministara energetike država EU i šefova misija drugih zemalja u Briselu, na kome će biti reči o "Južnom toku".

"Očekujemo da to bude rešeno na najbolji mogući način", rekao je srpski ministar spoljnih poslova.

U vezi sa idejom da se Srbija priključi na dovod gasa za Bugarsku, Dačić je rekao da je tu reč samo o interkonekciji Srbije i Bugarske i da to nije zamena za Južni tok.

"Džabe je da se povezujemo kad nemamo šta da razmenjujemo", istakao je Dačić.

Radi se na sporazumu o pruzi Beograd-Budimpešta

Dačić je izjavio da se "radi na tome" da premijeri Srbije, Mađarske i Kine potpišu sporazum o revitalizaciji pruge Beograd- Budimpešta tokom predstojećeg samita Kine i lidera 16 država centralne i istočne Evrope u Beogradu.

Dačić je dodao "da se očekuje" da premijeri Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Li Kećiang, i zvanično otvore most Zemun-Borča tokom skupa koji je nazvao "jednim od najznačajnih multilaternih događaja u poslednjih nekoliko decenija".

"Nadam se da će premijer Vučić potpisati sa kineskim i mađarskim premijerom sporazum o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta. Radi se na tome", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, nije reč samo o rekonstrukciji pomenute pruge, već praktično i o izgradnji nove.

"Mi ćemo koristiti i ova sredstava (za modernizaciju pruge) zato što su ona povoljna jer je reč o najjeftinijim sredstvima zbog niskih kamata i dobrih uslova", objasnio je Dačić.

Ministar Dačić je ocenio da je "prednost Srbije to što već ima pripremljen projekat s obzirom da Kina želi da investira 10 milijardi evra u region jugoistočne Evrope".

"Zadovoljni smo razvojem naših odnosa i imamo Sporazum o strateškom partnerstvu, " rekao je on napominjući da je to veliki uspeh s obzirom da, kada se uporede njihova veličina i ekonomska snaga, dve zemlje teško da mogu da budu strateški partneri".

Dačić je podsetio i na zainteresovanost kineske strane za više projekata u Srbiji, poput revitalizacije termoelektrane Kostolac i revitalizacije dela Ibarske magistrale.

Govoreći o dolasku premijera Lija, Dačić je rekao da je reč o istorijskoj poseti jer je prošlo 30-tak godina od posete kineskog premijera Beogradu.

On je ocenio da samit predsednika kineske vlade i 16 premijera centralne i južne Evrope u Beogradu ima "veliki značaj ne samo za naš region, već i za celu Evropu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: