Nisu Rusi zakočili Južni tok već EU

Nije Rusija zaustavila izgradnju Južnog toka, već je to učinila EU, izjavio je Tanjugu biznismen Nenad Popović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.12.2014.

17:55

Default images

Prema njegovim rečima, ukoliko stvarno dođe odustajanja od tog projekta Srbija će izgubiti više od dve milijarde evra direktnih investicija i preko 200 miliona evra prihoda od tranzitne takse za gag.

"Rusija je jednostavno bila prinuđena da povuče ovaj potez, jer jedan ovakav projekat nije moguće realizovati jednostrano, moraju da postoje partneri sa obe strane", ocenio je Popović i ukazao da su, nažalost, činovnici iz Brisela pravili mnogo prepreka za realizaciju ovoga projekta i jednostavno Rusija više nije imala strpljenja.

"Nažalost, građani Srbije kao i građani u zemljama EU postali su žrtva ovog neracionalnog pristupa briselskih činovnika. Ujedno sam siguran, da su se pitali građani i privreda u državama članicama EU - Južni tok bi odavno počeo da se gradi. Ali, ovo je očigledan dokaz da se i u EU najmanje pitaju njeni građani", smatra on.

Osim direktne finansijske štete Srbija bi, takođe, izgubila mogućnost da razvija onaj deo privrede koji koristi gas kao sirovinu u proizvodnji, a time bi bila ugrožena energetska bezbednost dugoročno, što je danas jedan od ključnih prioriteta svake države, napominje sagovornik Tanjuga.

Popović, međutim, smatra da treba biti strpljiv, ne donositi brze zaključke, "jer je pred nama nekoliko nedelja, možda i nekoliko meseci".

"Po mom mišljenju, postoji potencijal za moguću obnovu ovog projekta, naravno treba da se vidi, kako će EU da odgovori. Ja mislim da potencijal za obnovu razgovora postoji i da su šanse za izgradnju gasovoda Južni tok realne".

Ukoliko ne dođe do dogovora i ukoliko ne bude bilo želje od strane EU da se započen izgradnja Južnog toka, Popović je mišljenja da Rusija svakako neće trpeti neku veliku štetu, već će da sarađuje sa onima koji žele saradnju, i to je Kina s jedne strane, a u regionu to je Turska.

Prema njegovim rečima, dogovor Rusije o izgradnji gasovoda sa Turskom kapaciteta 63 milijarde kubnih metara godišnje, sa velikim skladištem blizu granice sa Grčkom, otvara mogućnost da se i Srbija u skorijoj budućnosti priključi na sigurnije snabdevanje gasom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: