"Kleknuće EU, moliće za Južni tok"

Izjava predsednika Rusije Vladimira Putina o otkazivanju gradnje Južnog toka, odličan je potez ruske strane da bi se projekat realizovao, kaže Vojislav Vuletić.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 02.12.2014.

09:45

Default images

Predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić je izjave ruskih čelnika vidi kao poruku Evropi: "Ili hoćete, ili nećete Južni tok? Ako hoćete, Rusija je spremna da taj projekat realizuje, a ako nećete, Rusija ima gde da se okrene - saradnji sa Kinom i drugim zemljama".

Vuletić je ocenio da je reč o taktici ruske strane i da će, kako je rekao, posle Putinove i Milerove izjave, Evropa "kleknuti na kolena i moliti da se Južni tok izgradi, jer je Evropa gladna gasa".

Vuletić smatra da će Južni tok biti izgrađen, jer je neophodan evropskim potrošačima i podseća da je samo u prošloj godini porasla tražnja za ruskim gasom u Evropi za 16 odsto u odnosu na 2012. godinu.

Predsednik srpskog udruženja za gas smatra da je neozbiljan različit odnos i tretman pojedinih zemalja i institucija Evropske unije prema Južnom toku u poredjenju sa drugim gasovodima, kao što je gasovod TAP, za koji je odobren izuzetak od Trećeg energetskog paketa.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u ponedeljak uveče da Rusija za sada ne može da nastavi realizaciju Južnog toka pošto je Bugarska blokirala gradnju podmorske deonice.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da najave o obustavljanju izgradnje Južnog toka nisu dobra vest za Srbiju, koja je bila lojalna tom projektu.

"Srbija nema prava na nadoknadu zbog NIS-a"

Ekonomski analitičar Mahmut Bušatlija ocenio je da će indirektno za Srbiju biti teže da dođe do investitora zbog odluke o prestanku gradnje gasovoda Južni tok.

Bušatlija je agenciji Beta kazao da će, posle odluke ruskog Gasproma da "zatvori" projekat izgradnje gasovoda Južni tok, biti teže doći do investitora, naročito onih u oblasti industrije, zbog nedostupnosti energenata, u ovom slučaju gasa.

Bušatlija je kazao da je Srbija na gubitku, jer je planirano da ruska strana sama finansira izgradnju gasovoda i dodao da će Srbija verovatno imati mogućnost da se priključi na gasovod koji ide do Grčke, ali o svom trošku.

"Ako su se Rusi sa Turskom dogovorili da gasovod pređe preko njih (Turske), mi smo tu onda izlišni, ali ne samo mi, već i svi oni koji su očekivali taj gasovod, kao što su Bugarska, Madjarska i Austrija", kazao je Bušatlija.

Bušatlija je ocenio i da Srbija nema prava da traži bilo kakvu nadoknadu kada je reč o prestanku gradnje gasovoda, jer se Južni tok ne pominje u ugovoru o prodaji Naftne industrije Srbije i dodao da se Srbija "nije ponašala onako kako se ponaša u dobrom poslovanju".

Srbija i Rusija potpisale su 2008. godine međudržavni energetski aranžman koji je obuhvatao izgradnju Južnog toka kroz Srbiju, prodaju NIS-a Rusiji bez tendera i izgradnju zajedničkog skladišta gasa Banatski Dvor.

Vlada Srbije je na vanrednoj sednici 29. decembra 2007. godine usvojila platformu za pregovore o ponudi Rusije o saradnji u naftnoj i gasnoj privredi, u kojoj se traži preuzimanje NIS-a u zamenu za prolazak gasovoda "Južni potok" kroz Srbiju, a 22. januara usvojila je tekst sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: