Vučić: Loša vest za Srbiju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da najave o obustavljanju izgradnje Južnog toka nisu dobra vest za Srbiju, koja je bila lojalna tom projektu.

Srbija

Izvor: B92, RTS

Utorak, 02.12.2014.

08:12

Default images

Vučić je iz Izraela, gde boravi u zvaničnoj poseti, povodom izjave predsednika Rusije Vladimira Putina da ta zemlja za sada ne može da nastavi izgradnju Južnog toka, rekao da Srbija ni na koji način nije doprinela takvoj odluci, javio je RTS.

Vučić je izjavio da nije srećan zbog Putinove izjave da se na projekat Južni tok stavlja tačka, ali je poručio da građani Srbije ne treba da brinu.

Premijer kaže da je još manje srećan zbog izjave predsednika Upravnog odbora Gasproma Alekseja Milera koji je rekao da je projekat Južni tok zatvoren i da će ta firma graditi novi gasovod ka Turskoj.

"Srbija nije ničim dorpinela donošenju takve odluke. Sad da li će se evrofili i rusofili međusobno optuživati ko je tu zašta kriv...Sigurno je da mi nismo ništa krivi", poručio je Vučić. Srbija sigurno tu ništa nije kriva, izričit je premijer.

"Država Srbija je više od šest, pa i više, sedam godina uložila u taj projekata. Mnogo truda mnogo rada od tih prvih potpisa kada su prisustvovali još (Boris) Tadić i (Vojislav) Koštunica...", rekao je.

On je kazao da je to dobar projekat kojeg se Srbija nije odricala ni pod najvećim mogućim pritiscima.

"Plaćamo cenu velikih, ali građani Srbije ne moraju da brinu ni ove zime ni sledeće... Mi ćemo uspeti da rešimo to pitanje u najboljem mogućem interesu za građane. A da li bi bilo bolje da imamo Južni tok.. Svakako da bi i Srbija bi bila energetski bezbednija zemlja", rekao je premijer i poručio da će Vlada Srbije uraditi svoj posao i građani ne treba da brinu.

Predsednik Vlade Srbije najavljuje da će po povratku sa sednice Saveta bezbednosti u Njujorku o tome razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i drugim ruskim zvaničnicima.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u ponedeljak uveče da Rusija za sada ne može da nastavi realizaciju Južnog toka pošto je Bugarska blokirala gradnju podmorske deonice.

Nakon izjave Putina, oglasio se i Aleksej Miler, izvršni direktor ruskog gasnog giganta Gasproma. Projekat izgradnje gasovoda Južni tok je "mrtav", izjavio je Aleksej Miler.
"Projekat je otkazan. To je to", rekao je Miler novinarima u Moskvi, nakon izjave ruskog predsednika Vladimira Putina

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je u ponedeljak uveče da ministarstvo na čijem je čelu nema zvaničnih obaveštenja od Gasproma da se nešto menja u projektu Južni tok.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio je da će prekid izgradnje gasovoda Južni tok imati uticaja na politiku u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

303 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: