"Plate i penzije više ne diramo"

Plate i penzije ne bi trebalo da se više smanjuju u sklopu mera štednje Vlade Srbije, kaže za B92 ministar finansija Dušan Vujović.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.12.2014.

16:32

Default images

Vujović je rekao da za planirani prihod od 17 milijardi dinara u 2015. država očekuje i doprinos efikasnijih javnih preduzeća.

Budžet će puniti, kažu u Vladi, jakim udarom na sivu ekonomiju po principu da uz svaki đevrek ide fiskalni račun i da se, recimo, rakija više ne proizvodi u neprijavljenoj destileriji.

Ozbiljno se planira i zarada na naknadama za korišćenje javnih resursa, Vujović navodi primer gasovoda. Plate i penzije više ne bi trebalo da se smanjuju.

"Mi ne želimo ni za dinar više nikome da pipnemo bilo šta, ako sve ostalo bude kako treba, neće biti potrebe ni za većim porezom, ni za dopunskim smanjivanjem troškova", kaže ministar.

To što će država pokušati da izbegne opterećivanje građana dodatnim porezima ne znači da poskupljenja neće biti.

"Povećanje cene struje u narednoj godini je verovatno, ali ćemo uraditi sve da ova grejna sezona prođe bez toga. Poskupljenje treba da bude sastavni deo oporavka EPP-a."

Država je sklopila budžet i rešila da neodrživi deficit u narednoj godini mora da se smanji za oko 65 milijardi dinara.

Sva preduzeća koja godinama ništa nisu radila i koja su, poručuje prvi čovek za finansije u Vladi, stvarala situaciju beznađa i haosa u privredi, treba da se spreme za bolno čišćenje. Za oko 200 preduzeća nema ni kupca ni partnera.

"To znači da će ta preduzeća, ako se ništa volšebno ne desi, ići u stečaj za mesec-dva. To znači da će radnici imati otpremnine i da će se sredstva tih preduzeća osloboditi za druge namene. Država već planira određena sredstva u budžetu. Mi ne želimo da budemo suvišno precizni, ne da pogađamo koliko će ljudi tražiti te otpremnine, ali smo spremni da ispoštujemo zakon i obaveze za sve", rekao je ministar.

Budžet će puniti, kažu u Vladi, jakim udarom na sivu ekonomiju po principu da uz svaki đevrek mora da ide fiskalni račun i da više ne bude za poreznike nevidljivih preduzeća.

Ozbiljno se planira i zarada na naknadama za korišćenje javnih resursa. Vujović navodi primer gasovoda. Plate i penzije više ne bi trebalo da se smanjuju.

Budžet će, kažu u Vladi, biti usvojen 28. ili 29. decembra i biće dovoljno vremena da se o njemu raspravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: