"Ima prostora za niže cene goriva"

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije navodi da polovina cene naftnih derivata odlazi u državnu kasu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

20:57

Default images

“Maloprodajna cena nije novac koji ide kompanijama. Polovina cene su akcize i PDV, a to ne zavisi od cene sirove nafte. Dinar je u odnosu na dolar ove godine pao 12 dinara, a državno zahvatanje je povećano iako se cene na pumpama nisu menjale. Tržište funkcioniše tako da se benzinske stanice bore za svakog kupca i iskoristiće svaki prostor da pridobiju potrošače“, rekao je Mićović.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije smatraju da ima prostora za smanjenje cena goriva.

“Moramo da se podsetimo situacije iz prethodnih godina kada je država motivisala građane da pređu na TNG i tada je to gorivo promovisano kao efikasno i jeftinije. Mnogi su tada pristali, a onda se državno zahvatanje povećalo za 5 dinara po kilogramu. Ako pogledamo da se akciza na benzin povećala na 45 para, onda je to potpuno obesmislilo promociju TNG“, rekao je Mladen Alsirović iz NOPS.

Udruženje naftnih kompanija Srbije apeluje na državu da razmotri najavljeno povećanje akciza.

“Mi smo ove godine na tržištu dobili dva opterećenja, markiranje svakog litra goriva i naknadu za formiranje rezervi. Takođe, čeka nas obaveza namešavanja biogoriva, monitoring goriva, stvaranje operativnih rezervi, a sve to u sklopu usaglašavanja sa tekovinama Evropske unije“, zaključio je Mićović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: