PIK Bečej je socio-ekonomska bomba

Vlada i opština Bečej pokušavaju da zajednički nađu rešenje za problem "PIK Bečeja", koji je više od tri i po godine u stečaju a zapošljava 1.400 radnika.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 28.11.2014.

15:29

Default images

Predsednik te opštine Vuk Radojević je posle otvaranja novog preradnog centra nemačke kompanije KWS u Bečeju, rekao da vlada i lokalna samouprava čine konkretne napore da podignu na noge to preduzeće, iako je reč o privatnoj firmi, jer od njene sudbine zavisi veliki broj porodica.

On je upozorio da je to preduzeće "potencijalna socio-ekonomska bomba", naglasivši da se svaka isplata, iako minimalnih zarada u "PIK Bečeju", oseti u toj opštini.

"'PIK Bečej' je žila kucavica cele opštine i bio je nosilac razvoja u dugom vremenskom periodu", rekao je Radojević, dodajući da se nada da će saradnja sa nemačkim KWS-om, koji se bavi proizvodnjom semena, doprineti da se taj poljoprivredni gigant ponovo postavi na noge.

Prema njegovim rečima, u poslednjih dvadeset godina oko 13 odsto stavnovništva otišlo je iz Bečeja, uglavnom zbog velike nezaposlenosti, pa je otvaranje novih radnih mesta i očuvanje postojećih jedan od najvažnijih zadataka pred lokalnom samoupravom.

"U opštini Bečej je samo 7.500 ljudi zaposleno, što je 5.500 manje nego devedesetih godina. Nezaposleno je 5.000 građana i to je naš najveći problem", naglasio je Radojević.

On je dodao da je Bečej dominantno poljoprivredna opština i da se na tom području nalazi 45.000 hektara najplodnije vojvođanske ravnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: