Ljajić: Hleb neće poskupeti

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je da država neće dozvoliti da poskupi hleb "Sava", koji košta 46 dinara.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.11.2014.

16:05

Default images

Ljajić je povodom upozorenja Unije pekara Srbije da bi, zbog rasta cene pšenice u narednim danima hleb "Sava" mogao da poskupi na 49 dinara, agenciji Beta kazao da za to ne postoji ekonomsko opravdanje.

"Vlada Srbije će uredbu, kojom je cena hleba 'Sava' ograničena na 46 dinara, krajem januara, kad joj ističe rok, produžiti na još šest meseci", najavio je Ljajić.

On je dodao da je cena pšenice u Srbiji neopravdano visoka, jer je dobar ovogodišnji rod te žitarice.

Kako je rekao Ljajić, u Srbiji je poslednjih dana cena pšenice na Produktnoj berzi povećana na oko 23 dinara zbog toga što su veliki mlinari napravili zalihe i diktiraju cenu te berzanske robe.

Istovremeno je, kako je dodao, cena pšenice na berzi u Budimpešti, izraženo u domaćoj valuti, 19,57 dinara, u Čikagu 19,58 dinara, a u Parizu 21,76 dinara.

U slučaju da pšenice ne pojeftini, ili čak poskupi, što bi uticalo na cenu hleba, Vlada Srbije, po rečima LJajića ima dve mogućnosti -da iz robnih rezervi proda pšenicu na berzi, kao što je urađeno prošle godine, ili da ukine carine na uvoz pšenice, kako bi stabilizovala tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: