250 mil. € kredita, pola za struju

Skupštinski Odbor za finansije podržao je u načelu Predloge zakona o potvrđivanju sporazuma o dva zajma ukupne vrednosti 251,48 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

15:17

Default images

Reč je o zajmu kod Svetske banke od oko 227,5 miliona evra za sanaciju od poplava, sa rokom otplate od 30 godina sa grejs periodom od devet godina, a kamata je ispod jedan odsto.

Kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj za finansiranje digitalizacije iznosi 24 miliona evra, rok otplate je deset godina, grejs period dve godine i ta sredstva moraju da budu utrošena do 31. marta 2016. godine. Direktor Uprave za javni dug Branko Drčelić rekao je, obrazlažući te predloge, da se zajam od Svetske banke uzima u iznosu o 227 miliona i 480.000 evra, da je namenjen za sanaciju od poplava i da je najveći deo u iznosu od 119 miliona i 817.000 evra planiran za kupovinu električne energije.

Od tog novca, precizirao je, 53 miliona evra namenjeno je podsticajima za poljoprivrednike.

Drčelić je o davanju garancija JP Emisiona tehnika i veze za uzimanje kredita kod Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 24 miliona evra rekao da su ta sredstva namenjena završetku prelaska sa analognog na digitalni signal i podsetio na obavezu da se taj posao završi do juna iduće godine.

On je precizirao da je prvobitno bilo planirano zaduživanje u iznosu od 36 miliona evra, ali da je odlučeno da ono bude manje, istakavši da je taj kredit takođe veoma povoljan, jer je rok otplate deset godina, a grejs period je dve godine.

Usvajanje tih zakonskim predloga usvojeno je bez rasprave, a sednici nisu prisustvovali poslanici opozicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: