Gde smo mi po Global gep standardu?

U Srbiji stotinak gazdinstava proizvodi poljoprivredne proizvode u skladu sa standardom Global gep (Global G.A.P) što je veći broj u odnosu na region.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.11.2014.

12:06

Default images

Međutim, broj je ipak manji u odnosu na zapadnu Evropu, rečeno je na savetovanju u Regionalnoj privrednoj komori Subotica.

Zahteve ovog standarda, prema rečima Vladimira Surčinskog iz sertifikacione kuće "Kvoliti Austrija", većina gazdinstava u mnogome već ispunjava, samo treba da urade sertifikaciju.

"U budućnosti je to nešto što će sigurno biti povećano, jer su to zahtevi tržišta i zahtevi za same proizvode a na kraju i sam zahtev potrošača za jedan bezbedan proizvod, koji će biti plasiran pred njih", rekao je Surčinski.

Učesnicima skupa u komori je poručeno da uvođenje ovog standarda omogućava proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane, olakšava izvoz i pristup trgovinskim kompanijama.

"To je najveći kvalitet ovog standarda, jer osigurava bezbednost u proizvodnji hrane, njeno maksimalno praćenje i apsolutnu kontrolu procesa koji se odvijaju na samoj farmi", smatra generalni sekretar Regionalne privredne komore Subotica, Ivan Vojnić Tunić.

Global gep je standard koji je prvenstveno kreiran da uveri potrošača da hrana koja je proizvedena na farmi ima minimalan uticaj na životnu sredinu, smanjenu upotrebu hemijskih inputa i da obezbeđuje odgovoran pristup za dobrobit i sigurnost radnika kao i dobrobit životinja.

Savetovanje posvećeno uvođenju ovog standarda samo je jedno u nizu koje organizuju u Regionalnoj privrednoj komori u cilju povećanja konkurentnosti ovdašnjih privrednika kroz standardizaciju njihovih proizvoda i usluga. Ova praksa biće nastavljena i u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: