"Opasno vezivanje sa Rusijom"

Ekonomski analitičar Mijat Lakićević ocenio je večeras da je jako opasno da se Srbija vezuje za Rusiju u ekonomskom smislu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

20:55

Default images

Prema njegovim rečima, Rusija je u jako teškoj situaciji i sve što se dešava oko sankcija i pada cena nafte dosta pogađa rusku ekonomiju.

"Rusija nam neće dati pare, a kroz aranžman sa NIS-om vidi se kako izgleda sarađivati sa Rusijom. Mi smo ekonomski vezani za Zapad i tamo smo upućeni", rekao je Lakićević na tribini u Kikindi.

Lakićević je rekao da je očigledno i da Rusija centar svojih obaveštajnih aktivnosti na Balkanu seli iz Sofije u Beograd.

Istoričar Milivoj Bešlin rekao je da je rusko prisustvo u Srbiji danas i vojno, i obaveštajno, i medijsko, i ekonomsko, i religijsko.

"Balkan je potreban Rusiji da bi se na njemu potvrđivala kao velika sila i da bi preko Balkana destabilizovala Evropu i EU. Finansije ekstremnoj desnici u Srbiji stižu iz Rusije", kazao je Milivoj Bešlin.

Dodao je da ruski predsednik Vladimir Putin finansira ekstremnu desnicu u celoj Evropi, jer on želi razjedinjenu Evropu.

"A Balkan je uvek zgodan za izazivanje sukoba, a svaki rat na Balkanu je zapravo rat u evropskom dvorištu", kazao je Bešlin.

Dodao je da Rusija ni po kom osnovu nije društvo na koje Srbija treba da se ugleda.

"Rusija je na četvrtom mestu u svetu po broju građana koji žele da napuste svoju zemlju. Rusija prednjači i prema stepenu depresije i beznađa, što je ključni razlog smrtnosti i bolesti zavisnosti koja je neuporediva sa onom u EU i snažnoj želji većine mladih da napuste Rusiju", kazao je Bešlin.

Prema njegovim rečima, Rusija je na 60. mestu u svetu po tehnološkom razvoju, na 70. mestu po korišćenju novih informatičkih tehnologija, na 130. mestu po dužini života muškaraca i na 182. mestu po dužini života žena.

Novinar Teofil Pančić rekao je da se Srbija vraća u vrstu jednog bizarnog ličnog režima, koji je servilan prema Zapadu onoliko koliko mora, dok u samoj Srbiji uvodi diktaturu.

On je rekao da u Srbiji navodno vole Rusiju, a u stvari vole autokratski ruski način vladanja i žele da primene taj model i u Srbiji.

Tribinu "Ima li neke nade za nas?" organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku američke fondacije NED.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: