Zašto se Kosovo žali na Makedonce

Kosovo je uložilo žalbu Evropskoj komisiji, jer smatra da Makedonija krši pravila konkurencije na tržištu, svojim modelom subvencionisanja aviokompanija.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

16:25

Default images

Direktor Službe za civilno vazduhoplovstvo Driton Gonbalaja rekao je za portal "24vesti.mk" da je njihov zahtev legitiman i da je to pitanje Evropska komisija pokrenula još prošle godine.

"Smatramo da ova pomoć mora biti srazmerna cilju i da ne sme negativno uticati na konkurenciju, unutar jedinstvenog tržišta vazdušnog saobraćaja", kazao je on.

U izveštaju Evroske komisije o napretku navedeno je da državne subvencije za vazduhoplovne operatere predstavljaju razlog za zabrinutost, jer krše prvu fazu dogovora, naveo je on.

S druge strane makedonsko Ministarstvo saobraćaja i komunikacija tvrdi da je model subvencionisanja u skladu sa evropskim zakonodavstvom.

"Uredba za davanje finansijske podrške domaćim aviokompanijama i postupak za tu dodelu su u skladu sa smernicama o finansiranju aerodroma i početnoj pomoći avioprevoznicima, koji posluju na regionalnim aerodromima", navodi ministarstvo.

Ministarstvo je podsetilo da je kosovskom Ministarstvu infrastrukure još 2012. godine poslao dopis u kome objašnjava medjunarodne pravne norme, na kojima je zasnovana finansijska podrška aviokompanijama i prema kojima je jasno da nije prekršeno evropsko zakonodavstvo.

Najavljeno je i da će vlada nastaviti sa subvencijama aviokompanija, sa ciljem da se poveća broj direktnih letova za evropske destinacije i da se obezbede pristupačne cene za putnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: