Smederevo - TNG centar regiona FOTO

Slovenačka kompanija Petrol otvorila je u Smederevu regionalni terminal tečnog naftnog gasa u koji je uloženo pet miliona evra i koji će zapošljavati 100 ljudi.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 26.11.2014.

15:23

Default images

Reč je o grinfild investiciji u terminal, koji ima kapacitet skladištenja 3.000 kubnih metara TNG-a, istakli su predstavnici Petrola i naglasili da se radi o najsavremenijem tehnološkom postrojenju te vrste u Srbiji.

To će biti centralni terminal kompanije Petrol za snabdevanje TNG-om jugoistočne Evrope, a ujedno će doprineti povećanju energetske sigurnosti Srbije i osnažiti zdravu tržišnu konkurenciju, rekao je predsednik Petrol grupe, Tomaž Berločnik.
Foto: Tanjug
On je ukazao da je Smederevo odabrano za tu investiciju zbog odličnog geostrateškog položaja, i ključna prednost tog terminala je u tome što može da se snabdeva TNG-om vodnim putem, sa Dunava, železničkim i drumskim transportom, ili kombinacijom svih tih vidova transporta.

Berločnik je rekao da je vizija Petrola da postane jedan od najvećih trgovaca TNG-om u jugoistočnoj Evropi.
Foto: Tanjug
Ambasador Slovenije u Srbiji Franc But istakao je značaj ove velike investicije, od koje će, kako je rekao, i država Srbija imati koristi, jer će se republički budžet puniti sa dva do 2,5 miliona evra mesečno zahvaljujući otvaranju tog skladišta.
Foto: Tanjug
But je naveo da je Slovenija do sada u Srbiji realizovala oko 400 različitih investicija ukupne vrednosti 1,2 milijarde evra i da je većina njih uspešna.

Odlazeći slovenački ambasador je posebno apostrofirao odlične političke odnose između Srbije i Slovenije, koje treba iskoristiti za što više zajedničkih investicija.
Foto: Tanjug
Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Predić rekao je da izgradnja ovog postrojenja pokazuje da tržište Srbije ima povoljnu perspektivu, posebno kada se zna da je Srbija značajan uvoznik nafte i naftnih derivata.

On je ukazao na značaj korišćenja TNG-a, jer doprinosi smanjenju emisiju gasova sa efektom staklene bašte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: