"Sumnjam da je smanjenje ustavno"

Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je ozbiljnu sumnju u ustavnost zakona kojima se umanjuju penzije i plate zaposlenih u javnom sektoru.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 26.11.2014.

15:08

Default images

Janković je tokom sastanka sa predstavnicima Udruženja sindikata penzionera Srbije i Udruženja vojnih penzionera Srbije izneo uverenje da će Ustavni sud naći vremena da, u razumnom roku, meritorno odluči o podnetim inicijativama za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, kojim je predviđeno smanjenje penzija.

Inicijativu za ocenu ustavnosti podneli su predstavnici tog udruženja koji smatraju da su im donošenjem tog zakona povređena Ustavom garantovana prava, pre svega pravo na imovinu.

Navedeno je i da su predstavnici Udruženja vojnih penzionera Srbije zaštitniku građana izneli i problem koji vojni penzioneri imaju sa usklađivanjem visine penzija iz razloga što PIO Fond ne izvršava odluku Ustavnog i presude Vrhovnog kasacionog suda i Upravnog suda.

Zaštitnik građana je pozvao predstavnike Udruženja vojnih penzionera da podnesu pritužbu na rad nadležnih organa.

Predstavnici Udruženja sindikata penzionera Srbije predali su ranije danas Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti zakona o smanjenju penzija.

"Pokrećemo inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređenju načina isplata penzija, jer smatramo da je taj zakon neustavan. Penzionerima ne sme biti uzet nijedan dinar. Očekujemo da našu inicijativu Ustavni sud razmatra po hitnom postupku. Iskoristićemo sve pravne mogućnosti u zemlji, a ukoliko ne budemo zadovoljni ići ćemo i do suda u Strazburu", rekao je novinarima podpredsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije, Mihajlo Vesović.

Inicijativu ovog Udruženja podržali su Savez sindikata penzionera Vojvodine, Nezavisni sindikat, kao i vojni penzioneri, naveo je on, i dodao da će danas razgovarati i sa zaštitnikom gradjana i tražiti od njega da po službenoj dužnosti pokrene svoju inicijativu da ocenu ustavnosti ovog zakona.

"Apelujemo na Ustavni sud da pod hitno počne da rešava ovaj problem", kazao je Vesović, koji smatra da bi taj sud morao da uvede privremenu meru kako se taj zakon ne bi sprovodio dok se ne donese rešenje o tome da li je ustavan ili nije.

Prema rečima predsednika Udruženja sindikata penzionera Srbije Milorada Vujasinovića, njihovu inicijativu podržala je i Međunarodna konfederacija sindikata penzionera i starijih, u kojoj je ovo udruženje pridruženi član, a u februaru sledeće godine biće primljeni u redovno članstvo.

Vujasinović je rekao da će predstavnici te međunarodne konfederacije uputiti pismo srpskom premijeru Aleksandru Vučiću i ukazati na nepravilnosti zakona kojim se smanjuju penzije u Srbiji.

"Kad vam neko bez pitanja gurne ruku u džep - onda to nije štednja, i kod nas ima mnogo drugačijih izraza za takvu vrstu ponašanja", zaključuju predstavnici tog udruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: