Sve muke i golgota građevinara

Srbiji je neophodno usvajanje novog Zakona o planiranju i izgradnji po hitnom postupku, inače će i naredna godina biti izgubljena za građevinarstvo.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

13:14

Default images

To je ocenjeno u saopštenju Mreže za poslovnu podršku (BSN), čije je straživanje pokazalo da je Srbija izgubila 3,3 milijarde evra poslova u građevini.

U Srbiji je zbog odlaganja reformi u oblasti planiranja i izgradnje od 2012. do 2014. godine nerealizovano 3,3 milijarde evra poslova i izgubljeno je 65.000 radnih mesta u građevinarstvu, pokazalo je istraživanje BSN.

"Neophodno je da, posle skoro tri godine najava, resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donese novi Zakon o planiranju i izgradnji po hitnom postupku i da se konačno izvrši usaglašavanje procesa sertifikacije građevinskih materijala i opreme u Srbiji sa onim u zemljama EU. U suprotnom i naredna godina biće izgubljena za granu građevinarstva i industrije građevinskog materijala, saopštila je Mreža.

Podaci za istraživanje prikupljeni su praćenjem podataka Republičkog zavoda za statistiku, Agencije za privredne registre, Katastra nepokretnosti i anketom sprovedenom među 726 menadžera gradjevinskih firmi koje posluju u Srbiji.

Menadžeri su ocenili i koje procedure su im bile najveća prepreka u realizaciji poslova i građevinske dozvole i prikupljanje dokumentacije za njih se nalaze se u vrhu liste, ali svaka četvrta kompanija ima problema i kod dobijanja lokacijske i upotrebne dozvole, a iza toga postoje i značajni problemi kod dozvola za dogradnju ili nadogradnju objekata.

Proizvođači i uvoznici građevinskog materijala imaju problem sa sertifikacijom proizvoda (materijala) u građevinarstvu i na stotine gradilišta u zemlji stoje i čekaju odobravanje atesta za savremene kvalitetne materijale koji treba da budu korišćeni tokom izgradnje.

S druge strane, izvoznici građevinskog materijala plaćaju sertifikaciju svojih proizvoda dva puta, jednom u Srbiji, drugi put u EU, zato što standardi za sertifikaciju proizvoda u Srbiji nisu usaglašeni sa standardima EU.

Ove duple troškove proizvođači posle ugrađuju u cenu svojih proizvoda koji na kraju ispadaju skuplji od proizvoda konkurentskih firmi na tržištu EU koje samo jednom plaćaju sertifikaciju.

Na ovaj način onemogućava se izvoz građevinskog materijala i opreme iz Srbije, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: