BG: Sa licencom 4 privatna vrtića

Ideja da se dotiraju i obdaništa koja nisu državna dobra samo na papiru. Sa licencom samo četiri vrtića, svi ostali se vode kao igraonice ili radionice.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

09:41

Default images

Gradska uprava je nedavno najavila da će se iz budžeta finansirati boravak mališana u privatnim vrtićima, kako bi se smanjio broj dece koja se nalaze na listi čekanja za upis u državno obdanište.

Iako se poslednjih dana pominjalo da bi ova ideja mogla da zaživi od januara sledeće godine, ipak je prvo neophodno promeniti postojeću zakonsku regulativu, ali i utvrditi koliko je zaista privatnih vrtića u glavnom gradu. U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu navode da je za akreditaciju predškolskih ustanova nadležno Ministarstvo prosvete koje, kako nam je rečeno u informativnoj službi, nema spisak vrtića koji imaju zeleno svetlo za rad.

Ipak, u adresaru ustanova na sajtu Ministarstva prosvete, postoje samo četiri verifikovane privatne predškolske ustanove - „Trešnjober“ na Vračaru, „Čartvel internešnel skul“ i „Kreativno pero“ na Savskom vencu, te „Zvezda oaza“ na Adi Ciganliji.

Međutim broj privatnih vrtića u glavnom gradu mnogo je veći i većina njih je registrovana kao igraonice sa dnevnim boravkom ili kreativne radionice... Kako smo nezvanično saznali, razlog tome je lakša administrativna procedura za dobijanje dozvola za rad. Ukoliko žele da uđu u „trku“ za dotiranje iz državne kase, sasvim je sigurno da će morati da se registruju kao predškolske ustanove.

Iako ideju nadležnih u gradu pozdravljaju kao dobru, vlasnici ustanova s kojima smo kontaktirali, kažu da će biti vrlo teško kontrolisati da ne dođe do zloupotreba.

"Mora se definisati da se u privatne vrtiće mogu upisati samo mališani koji su ostali neupisani u državnom, a ne da roditelji sami biraju. Kada se oslobodi mesto u državnom, dete se automatski ispisuje iz privatnog. Takođe, treba se zaštititi od mogućih zloupotreba, posebno kada su u pitanju dupli spiskovi", objašnjava jedan od vlasnika privatne predškolske ustanove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: