NBS: Delicenciranje jedino rešenje

Narodna banka Srbije podsetila je da je nakon detaljne kontrole poslovanja Privredne banke Beograd, toj banci krajem prošle godine oduzela dozvolu za rad.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

09:13

Default images

NBS u saopštenju navodi da je nakon detaljne kontrole Izvršni odbor NBS 26. oktobra 2013. godine doneo odluku o oduzimanju dozvole za Privrednoj banci Beograd.

Kako se dodaje, NBS će kao i do sada, pružati stručnu pomoć i sarađivati sa ostalim državnim organima u cilju očuvanja finansijske stabilnosti i zakonitosti u radu bankarskog sektora.

Iz NBS podsećaju da su od kraja 2012. godine, posebnu pažnju posvetili rešavanju mnogobrojnih nasleđenih problema u bankarskom sektoru, pri čemu je detaljno i profesionalno sagledano stanje i profilisana struktura problema, a na osnovu čega su inicirana objektivno moguća rešenja.

U saopštenju se povodom, kako se navodi, pisanja pojedinih medija, ukazuje da u slučaju četiri banke, iz objektivnih, kao i zakonom utvrđenih razloga, nije bilo moguće postupiti drugačije nego da se, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima NBS, obavi njihovo delicenciranje.

Pored toga, nakon delicenciranja Banke, NBS je, u skladu sa svojim zakonskim obavezama, nadležnim državnim organima, MUP-u, dostavila relevantne informacije o poslovanju PBB kojima je raspolagala.

Na temelju tih informacija, MUP je, u saradnji sa Tužilaštvom, preduzeo mere koje su rezultirale hapšenjem vlasnika Koncerna Farmakom MB iz Šapca i odgovornih lica iz Privredne banke Beograd, sada u stečaju.

U saopštenju NBS se navodi da je sasvim očekivano da se odgovorna lica iz delicenciranih banaka, zahvaljujući aktivnostima NBS i drugih nadležnih organa Srbije, ovih dana procesuiraju.

Iz Narodne banke Srbije poručuju da će i ubuduće nastojati da svojim profesionalnim odnosom budu deo rešenja evidentnih problema, pri čemu će kao i do sada pružati stručnu pomoć i sarađivati sa ostalim državnim organima, a sve u cilju očuvanja finansijske stabilnosti i zakonitosti u radu bankarskog sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: