"Ne krijemo ništa u vezi s MMF-om"

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković istakla je da se od javnosti ne krije sadržaj sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2014.

16:34

Default images

Ipak, kako je rekla, detalji trenutno ne mogu da se otkriju dok se sporazum sa tom međunarodnom finansijskom institucijom zvanično ne potpiše.

"Javnost se nepotrebno uzbrukala oko toga što se nije izašlo sa konkretnim podacima", rekla je Tabaković Tanjugu na marginama konferencije o evropskoj ekonomskoj integraciji "Izazovi rebalansa u Evropi – perspektive za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu" u Beču.

"Kada vodite razgovor sa ovako ozbiljnom međunarodnom finansijskom organizacijom, i ako smo potpisali pismo za direktorku MMF-a Kristin Lagard i pripremili memorandum koji tek treba da bude usvoji Bord direktora MMF, nije ni u redu da pre toga otvarate raspravu o detaljima koji su izvesni, ali nisu definitivni", navela je Tabaković.

Prema njenim rečima, vredno je pomena da deficit u sledećoj godini treba da bude doveden u održive okvire, ali ne samo deficit već i nivo javnog duga.

"Očekujemo da ćemo sva obećanja koja smo dali, projekcije koje smo zajednički usaglasili, biti u stanju i da realizujemo", zaključila je Tabaković.

Nema razloga za brigu u pogledu Srpske banke

Tabaković poručuje da nema razloga za brigu u pogledu Srpske banke, da niko neće biti oštećen i da će se ta banka vratiti u okvire normalnog poslovanja.

"Sa osnivačem, većinskim vlasnikom - državom, u kontinuitetu delimo informacije o bankarskom sektoru. Nema razloga za brigu. Srpska banka će se vratiti u okvire banke koja posluje za namensku industriju", rekla je Tabaković za Tanjug.

Guvernerka je naglasila da niko od klijenata čije je poslovanje sa Srpskom bankom zasnovano na zakonu, poput recimo štediša i deponenata, neće biti oštećen.

"Isto tako niko od onih koji su doveli bankarski sektor Srbije u ovo stanje neće biti zaštićen", podvukla je ona.

Tabaković je podsetila i na nedavnu ocenu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o tome da je finansijski sektor u Srbiji visoko likvidan, kapitalizovan i stabilan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: