"Belgijanci idu zbog para a ne nas"

Najava firme Energo Zelena da će zatvoriti fabriku u Inđiji posledica je njihovih finansijskih problema i nemogućnosti da ostvare ekstra profit, kaže Bugarski.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 25.11.2014.

15:54

Default images

Direktor Uprave za veterinu Dejan Bugarski odbacio je tvrdnje Energo Zelene da je bila u neravnopravnom položaju u odnosu na domaće kafilerije.

Bugarski kaže da bi država želela da fabrika za neškodljivu preradu opasnog životinjskog otpada Energo-Zelena ostane u Srbiji, ali da na tome neće insistirati po svaku cenu.

"Oni hoće veću zaradu nego što mogu da ostvare. Mi smo spremni da razgovaramo sa njima, ali mi ne možemo bespogovorno da prihvatamo njihove uslove", kazao je Bugarski.

Belgijska kompanija Zelena N.V. započela je međunarodnu arbitražu protiv Republike Srbije pred Međunarodnim centrom za investicione sporove u Vašingtonu (ICSID), kako bi zaštitila svoje ulaganje u Srbiji od 21,5 miliona evra i najavila povlačenje iz zemlje, ako se sa predstavnicima vlasti ne dogovori o poslovanju do decembra.

Bugarski je rekao da je Srbija pripremila dokumentaciju i dodao da smatra da će to biti dovoljno da država dobije spor koji je pokrenula belgijska kompanija.

On je kazao da je Energo-Zelena bila suočena sa poslovanjem kakvo nije očekivala i da je zbog toga na gubitku. On je dodao da su navodi te kompanije, da je država subvencionisala druge kafilerije i da su one zbog toga imale niže cene netačni i dodao da je ta fabrika upravo tražila da država subvencioniše njen rad, što Srbija nije mogla da radi i da je tražila zatvaranje drugih kafilerija.

Bugarski je kazao da u slučaju da Energo-Zelena ode, u Srbiji posluju još tri kafilerije koje imaju dovoljan kapacitet za preradu otpada i da životna sredina neće biti ugrožena. On je dodao da kafilerije u Srbiji kontroliše veterinarska inspekcija i da one rade po propisima.

Bugarski je pojasnio da je kapacitet za preradu te fabrike 250.000 tona, dok je ukupna količina životinjskog otpada za preradu u Srbiji 150.000 tona.

Bugarski je kazao da je Energo-Zelena imala nameru da u Srbiju uvozi životinjski otpad iz okolnih zemalja, jer ima veći kapacitet nego što je potreban za Srbiju, ali da to nije mogla da radi jer zakoni to ne dozvoljavaju, kao i u regionu.

Na pitanje da li je Ministarstvo poljoprivrede obavešteno o tome da su građani pokrenuli peticiju za zatvaranje dve kafilerije u državnom vlasništvu - u Somboru i Ćupriji, Bugarski je kazao da je kafilerija u Ćupriji od ove godine u stanju mirovanja, odnosno ne radi, a da je kvar zbog koga su građani protestovali u Somboru
otklonjen.

On je dodao da je država spremna da ponovo pokrene rad u kafileriji u Ćupriji ako Energo-Zelena ode i dodao da su i druge strane kompanije zainteresovane za taj posao u Srbiji.

On je kazao da je Srbija još 2006. godine donela propise u ovoj oblasti koji su identični sa onima u Evropskoj uniji i da ima obavezu da svoje zakonodavstvo postepeno usklađuje sa EU.

Energo-Zelena saopštila je juče da je drzava sistematskim propustima i nepoštovanjem propisa nanela štetu kompaniji Energo-Zelena i ugrozila životnu sredinu i javno zdravlje svojih građana i građana drugih zemalja. Ta kompanija je navela i da se u Srbiji od oko 250.000 tona životinjskog otpada, koji se godišnje proizvede, propisno sakupi i preradi oko 70.000 tona, a 180.000 tona nestane u prirodi ili se ponovo vrati u lanac ishrane.

Kompanija je saopštila da je Upravni odbor kompanije doneo odluku da se obustavi sakupljanje i prerada životinjskog otpada od subote, 29. novembra, a da fabrika bude zatvorena ukoliko se ne postigne dogovor sa državom do kraja decembra ove godine.

Vlada Srbije da uloži napore da sačuva Energo Zelenu

Pokrajinska vlada zatražila je od Vlade Srbije da uloži maksimalne napore i otvori dijalog sa investitorom iz Belgije, vlasnikom fabrike Energo-Zelena iz Inđije, kako bi se izbegle nesagledive posledice po imidž i budžet Vojvodine i Srbije.

U saopštenju Pokrajinske vlade se navodi da bi mogući odlazak Energo-Zelene iz Srbije za međunarodnu javnost značilo da je poslovni ambijent u Srbiji "nesiguran, nastavilo bi se ugrožavanje životne sredine, izgubili milioni evra i radna mesta, a razvoj pojedinih sektora mesne i mlečne industrije bio bi ugrožen".

Dodaje se da je Energo-Zelena jedna od najznačajnijih belgijskih investicija na srpskom tržištu vredna 21,5 miliona evra, te da je to jedna od 250 kompanija koje su investirale više od sedam milijardi evra u Vojvodini u poslednjih deset godina.

"Nepoštovanje postojećeg pravnog sistema i sopstvenih propisa dovelo je do situacije zbog koje su ugrožene desetine radnih mesta u ovoj fabrici u Inđiji", ocenjila je Pokrajinska vlada u saopštenju.

Dodaje se da je Vlada Srbije dužna da investitorima obezbedi sigurnost i predvidivost poslovnog okruženja, koje postojećim investitorima omogućava da se razvijaju i zapošljavaju što veći broj ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: