Oceniti ustavnost smanjenja penzija

Udruženje sindikata penzionera Srbije predaće Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplata penzija.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 25.11.2014.

15:33

Default images

Kako se navodi u saopštenju USPS-a, to udruženje je uputilo i pismo Republičkom fondu za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) u kome ga obaveštava da će podneti inicijativu Ustavnom sudu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom utvrđivanju načina isplate penzija.

USPS, kako se ističe, u pismu PIO fondu navodi da je protivzakonito i protivustavno svako umanjenje penzija bez prethodno donetog rešenja o izmeni ranijeg pravosnažnog rešenja kojim je utvrđena visina penzije.

"U skladu sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakona o opštem upravnom postupku svako pojedinačno rešenje sa poukom o pravnom leku, mora biti doneto i uručeno penzionerima, a pre novog obračuna i isplate penzije", piše u pismu.

USPS naglašava da je ustavna i zakonska obaveza da se korisnicima PIO fonda omogući pravo na redovnu i vanrednu sudsku zaštitu od pojedinačnih opštih akata i radnji Fonda, kojima se umanjuje obim ranije stečenih prava.

"U tom smislu, preduslov za ostvarivanje sudske zaštite pred domaćim i međunarodnim sudovima je da svaki korisnik fonda dobije pisani upravni akt sa detaljnim obrazloženjem o razlozima zbog kojih se o njegovom pravu rešava na drugačiji način nego što je to bilo prvi put rešeno", dodaje se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: