Komunalci protiv smanjenja plata

Predstavnici Asocijacije slobodnih nezavisnih sindikata protive se smanjenju zarada u javno komunalnim preduzećima pre nego što se, kako kažu, izvrši reforma.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2014.

15:19

Default images

Od oko 70.000 komunalnih radnika više od 30 odsto zaposlenih prima platu manju od minimalca i ti ljudi rade u lošim uslovima često i bez ikakve zaštitne opreme naglasio je predsednik Granskog sindikata saobraćaja i komunalnih delatnosti, Simo Blagojević.

Blagojević je na konferenciji za novinare rekao da zaposleni u komunalnim delatnostima zbog smanjenja zarada za 10 odsto neta plata iznad 25 000 dinara planiraju da organizuju protest, te da ne isključuju i mogućnost štrajka.

On je rekao da tu nije reč samo o smanjenju plata već da će se ona odraziti na kvalitet usluga.

Plate u javno komunalnim preduzećima su 17 odsto niže od proseka, a 27 odsto niže nego u javnim preduzećima, dodao je on.

Blagojević je kazao da su neposredni izvršioci najpotrebniji kadar koji imaju mnogo manje plate, ali da zato postoji višak kadrova savetnika, koordinatora, zamenika, pomočnika koji su nepotrebni i često ni ne dolaze na posao.

"Najsvežiji primer je grad Kragujevac gde u čistoći imamo samo 40 radnika koji se bave čistoćom,a u administraciji imamo zaposlenih čak 250 radnika" dodao je Blagojević.

Opšte je, kaže, poznato da su u komunalnim preduzećima udomljeni politički kadrovi i svaka politička partija koja je bila na vlasti je dovodila svoje koji su ostajali. Otuda, dodao je, višak radnika u administraciji.

Sindikalci su konstatovali i da je neophodno da se napravi lista tehnoloških viškova, sprovede socijalni program, te da je tamo gde je postojala politička volja to uspešno i sprovedeno.

Blagojević je na primeru Parking servisa Smedereva pokazao da se i u lokalnim samoupravama često ponašaju protiv zakona o komunalnim delatnostima jer su oni angažovali privatnika da sprovede radove, a privatnik je opet angažovao komunalno preduzeće, i troškovi posla su skočili za 70 odsto

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: