Počinju radovi u Prokopu, koji put?

Posle mnogo odlaganja konačno najavljen nastavak izgradnje železničke stanice.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 25.11.2014.

13:22

Default images

Na železničkoj stanici Prokop gomila zarđale armature viri iz šiblja. I poneki putnik. Neupućenima samo kran nasred poslednje betonske etaže nagoveštava radove.

Ali on ovde stoji godinama. Da je izgradnja nastavljena krajem leta, kako je bilo najavljeno, "Energoprojektu“ bi, do predviđenog roka za završetak posla, preostalo još oko 340 dana. Međutim, na pruzi osim železničara nema drugih radnika. Ipak, izvođači početak radova najavljuju opet, za početak decembra, pišu Novosti.

"Energoprojekt“ je naplatio ugovoreni avans i prema ugovoru, steći će se uslovi da 1. decembra 2014. radovi zvanično i započnu, čime će početi ne samo realizacija potpisanog ugovora, nego i završetak čitavog kompleksa Prokop", objasnili su u "Energoprojektu“. Potpisivanjem ugovora krajem jula između "Železnica Srbije“ i "Energoprojekta“, stekli su se uslovi da se nastave radovi i ovaj izuzetno važan projekat, posle bezmalo četiri decenije, privede kraju. I nadležni su očekivali da će majstori i mehanizacija otvoriti gradilište već mesec dana posle toga. U planu je bilo da se za 420 dana završe radovi koji obuhvataju kapacitete za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova na stanici Beograd centar. Međutim...

"S obzirom na to da se radi o specifičnom načinu finansiranja, kreditu kuvajtskog fonda koji je odobren Železnicama uz garancije Republike Srbije, bilo je potrebno razrešiti izvestan broj tehničkih problema, što je u saradnji sa ministarstvima i učinjeno", dodaju iz "Energoprojekta“.

Do pune funkcionalnosti i završetka nove železničke stanice Beograd centar ostalo je još mnogo posla, čija je vrednost, kako se procenjuje, veća od 100 miliona evra. To je i jedan od razloga što su radovi podeljeni u dve faze.

Prva obuhvata izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih koloseka, završne i zanatske radove na pothodnicima i peronima, izradu i montažu informativnog sistema, sanaciju hidroizolacije, kontaktnu mrežu, četiri trafostanice, elektroenergetske i telekomunikacione instalacije, dispečerske uređaje...

Iako će koloseci i peroni biti završeni u ovoj fazi, stanica će imati najosnovnije funkcije. Tek druga etapa uključuje izgradnju stanične zgrade, saobraćajnog i putničkog prilaza sa auto-puta E75 i prateće infrastrukture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: