Postoji model brži i bolji od UPPR

Samo 30 zahteva za sporazumno finansijsko restrukturiranje preduzeća, koliko ih je podneto, malo je u odnosu na mogućnosti koje takav model konsolidacije pruža.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.11.2014.

12:41

Default images

To je ocenio ministar privrede Željko Sertić, koji je na konferenciji posvećenoj toj temi u Privrednoj komori Srbije rekao da je polovina zahteva do sada rešena.

Sertić je naveo i da je formirana radna grupa koja će predložiti izmene Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju kako bi ovaj model konsolidacije imao širu primenu.

V.d. predsednika Privredne komore Milivoje Miletić objasnio je da glavna razlika između UPPR-a (unapred pripremljen plan reorganizacije, koji se podnosi istovremeno sa predlogom za pokretanje stečajnog postupka) i sporazumnog, odnosno dobrovoljnog finansijskog restrukturiranja u tome što je ovaj drugi model kratak, efikasan i pouzdan način za rešavanje dužničko-poverilačkih odnosa, a troškovi su pri tome minimalni.

Miletić je napomenuo i da je cilj da se sporovi između dužnika i poverilaca što manje rešavaju u sudovima a što više medijacijom.

Na veliki problem naplate potraživanja u našoj zemlji ukazao je i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji Mateo Patrone, koji je naveo da je čak 30 odsto korporativnih kredita nenaplativo, dok je kod kredita građanima nenaplativih oko 10 odsto.

"Moramo da se fokusiramo na rešavanje problema kako bi banke oslobodile kapital. Jasno je da su podaci o nenaplativim kreditima zabrinjavajući i u smislu rasta zemlje i sposobnosti banaka da daju nove kredite firmama kako bi imale za nove investicije", rekao je Patrone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: