"Albanija pogazila sve ugovore"

Grupacija proizvođača lekova PKS pozvala je vladu da preduzmu ekonomske i diplomatske mere, kako bi domaći proizvođači opet mogli da izvoze na albansko tržište.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.11.2014.

11:24

Default images

Novi Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima, koji je početkom septembra ove godine stupio na snagu u Albaniji, diskriminiše proizvođače lekova sa Balkana, upozoravaju članovi Grupacije.

Kao uslov da bi se lek proizveden na Balkanu registrovao za promet u Albaniji, potrebno je da, pored registracije u domicilnoj državi, bude registrovan i u jednoj od zemalja EU.

Zakon postavlja barijere u suprotnosti sa Sporazumom CEFTA, Sporazumom o tehničkim preprekama u trgovini Svetske trgovinske organizacije, kao i sa ratifikovanim sporazumima između dve države a Srbija i Albanija su potpisnice CEFTA, podseća se u apelu.

Spornim zakonom posebno su pogođeni srpski proizvođači lekova. Zakonodavstvo Srbije kojim je regulisana oblast registracije lekova je potpuno usklađeno sa propisima i zahtevima EU, a svi proizvođači iz Srbije koji prodaju lekove u Albaniji poseduju EU GMP sertifikate i ostalu dokumentaciju potrebnu za registraciju lekova u skladu sa regulativom EU.

To znači da nema nikakvog osnova da se proizvođačima iz Srbije postavljaju dodatni uslovi za registraciju lekova. Trenutno je u Albaniji registrovano oko 110 lekova srpskih proizvođača a 19 je u postupku registracije.

Albansko tržište lekova vredno je oko 135 miliona evra na godišnjem nivou, s tim da sopstvenom proizvodnjom pokrivaju osam do devet procenata. Srpski proizvođači učestvuju sa četiri miliona evra, sa tendencijom stalnog rasta.

Tim zakonom najviše su ugroženi Hemofarm i Galenika, tržište Albanije im se zatvara, a tu su i velika sredstva uložena u registraciju lekova, kao i u marketing na ovom tržištu, istakla je Grupacija.

Novi albanski Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima, objavljen 2. 9. 2014. diskriminiše proizvođače lekova sa Balkana. PKS u saradnji sa Ministarstvom privrede, Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacije i Ministarstvom inostranih poslova čini sve kako bi se ova sporna odredba zakona stavila van snage, navodi se u saopštenju PKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: