NOPS: Građani rekli - neće akcize

Mogućem uvođenju akciza na određene prehrambene proizvode protivi se 80 odsto od 900 potrošača koje je anketirala Nacionalna organizacija potrošača Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

14:02

Default images

Upitnik je tri nedelje bio postavljen na internet stranicama i socijalnoj mreži NOPS-a i više od 76.000 potrošača je imalo uvid u njega.

Najveći procenat potrošača, njih 26,42 odsto izjavilo je da ih brine da ovakve mere mogu uticati na dodatno povećanje troškova za hranu i napitke, dok je 22,34 odsto navelo da ih mogućnost uvođenja akciza ljuti.

Potrošači su takođe ocenili da se ove mere najverovatnije uvode kako bi se smanjio deficit i povećao prihod za državu, i čak 58,63 odsto njih je priznalo da bi konzumiralo manje proizvoda na koje budu uvedene akcize, saopštio je NOPS.

Pored toga, potrošači su takođe izjavili da smatraju da bi uvođenje akciza na određene prehrambene proizvode značajno uticalo na njihovu finansijsku situaciju, na kupovnu moć porodice, porodični budžet za namirnice, ali i na ponašanje ljudi i na njihove navike u ishrani.

Na osnovu mišljenja anketiranih potrošača može se izvesti zaključak da potrošači smatraju da porodice ne mogu da priušte još jedan teret na potrošačku korpu, navodi NOPS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: