"Šansi ima, samo da ih iskoristite"

Ekonomista Džefri Saks kaže da je aranžman Srbije sa MMF-om za investitore znak stabilnosti i održivosti finansija, što je za njih vrlo bitno.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.11.2014.

09:13

Default images

"Ali, ne samo to. Aranžman sa MMF-om će pomoći Srbiji i u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji (EU)", rekao je Saks za današnji "Blic".

Na pitanje da se Srbija našla između Rusije i Evrope, Saks je rekao da to jeste "problematična i osetljiva situacija u političkom smislu".

"Naravno, sa trenutnog ekonomskog stanovišta to znači da za Srbiju postoje tržišta sa svih strana i da treba i da ih iskoristi", naglasio je Saks.

Prema mišljenju Saksa, Srbija bi trebalo da radi na unapređenju novih industrija i privlačenju stranih investitora, bilo u području poljoprivrede, turizma, ili obnovljive energije.

"Budžetski deficit i visok javni dug su ozbiljni problemi, ali je najvažnije što pre rešiti problem visoke stope nezaposlenosti kod mladih", kaže Saks i dodaje da su mladi budućnost svake ekonomije, pa je toliki udeo nezaposlenih mladih, tragedija.

Govoreći o sukobu Rusije i EU o "Južnom toku", Saks je rekao da je situacija "problematična i opasna" i izrazio nadu da će političke razlike uskoro da se reše, jer će tako celom svetu biti bolje.

Saks, kako je rekao, misli da je ukrajinsko pitanje za SAD mnogo važnije, nego pitanje "Južnog toka", i veruje da ako bi se to rešilo i mnogi drugi problemi bili rešeni, pa i "Južni tok".

Upitan kako da male ekonomije, poput Srbije, nađu mesto na svetskom tržištu, Saks je rekao da male ekonomije moraju da budu ekstrafleksibilne.

"To znači da kako se globalno tržište menja, Srbija mora da nađe način da na njega odgovori. Ako tržište oslabi u jednom sektoru, država bi trebalo da bude tu da pomogne da se ojača neki drugi sektor", rekao je Saks.

Saks, koji je i direktor Zemaljskog instituta na Univerzitetu Kolumbija, ovih dana je boravio u Beogradu kao specijalni gost konferencije "Klimatske promene i zelena ekonomija" koju je organizovao institut Vuka Jeremića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: