Privatnici bi spasili grejanje

Investiranje privatnog kapitala u javni sektor je logičan korak u obnovi zastarelih grejnih sistema, uštedi energije i smanjenju troškova toplana u Srbiji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 22.11.2014.

09:07

Default images

Ovo je zaključeno na okruglom stolu "Institucionalno partnerstvo sa ciljem smanjenja troškova poslovanja toplana u Srbiji" u Beogradu.

Učesnici okruglog stola, medju kojima su bili predstavnici vlade, Ambasade Kraljevine Danske, toplana, lokalnih samouprava i privatnog sektora, jednoglasno su pozdravili izmene i dopune Zakona o javno-privatnom partnerstvu, koje bi bile temelj za medjusobnu saradnju.

"U budžetu Srbije sada ne postoje sredstva potrebna za obnovu zastarelih sistema daljinskog grejanja. Zbog toga treba da budemo kreativni i okrenemo se drugim modelima finansiranja, poput partnerstva sa privatnim sektorom", rekao je državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Predić, u okviru Biznis konferencije "Finansiranje projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije kroz Javno-privatno-partnerstvo BEES 2014".

Prema njegovim rečima, vlada radi na donošenju novih zakona i podzakonskih akata, koji bi ovakva partnerstva učinili mogućim.

Prvi sekretar Ambasade Kraljevine Danske u Srbiji Morten Skovgard Hansen istakao je važnost okretanja Srbije obnovljivim izvorima energije.

"Privredni sektor Danske od 1980. do danas uvećao se za 80 odsto, bez povećanja potrošnje nafte. Želimo da vas podržimo i ponudimo vam pomoć u potrazi za alternativnim rešenjima i okretanju obnovljivim izvorima energije", istakao je Hansen.

Jože Torkar, generalni direktor medjunarodne ESCO kompanije Eltec Petrol koja posluje i na teritoriji Srbije, rekao je da je ta kompanija u program privatno-javnog partnerstva u Sloveniji ušla 2001. godine.

"U privatno-javnom partnerstvu prava i obaveze moraju da budu ravnomerno rasporedjeni. Važno je i da svojim partnerima ponudite konkurentnu cenu i brinete za njegove interese, jer sklapanjem partnerstva oni postaju i vaši", objasnio je Torak.

Direktor kompanije Eltec Petrola Aleksandar Stanković upoznao je prisutne sa primerima uspešnog privatno-javnog partnerstva, oslanjajući se na bogato iskustvo Eltec Petrol grupe.

"Vlada je prepoznala potrebu da se zakoni menjaju, kako bismo napredovali. To je od ključnog značaja za sve nas, jer najzad imamo temelj i više ne moramo da kaskamo za regionom, Evropom i svetom", kazao je on.

Predstavnici toplana i lokalnih samouprava istakli su da je saradnja sa privatnim sektorom aktuelna tema godinama, ali da birokratija i nepostojanje adekvatnih zakona koče ostvarivanje ovakvog vida partnerstva.

Direktor kompanije "Termonet" Branko Crnčević ukazao je da je stanje sistema daljinskog grejanja u Srbiji u najmanju ruku zabrinjavajuće, i naveo da su u više od 16 gradova kotlovi stari oko 30 godina.

"U Zemnu su stari čak 42 godine. Ako uzmemo u obzir da se kotlovska postrojenja posle 20 godina smatraju potpuno dotrajalima i da se menjaju, jasan je strah velikog broja stručnjaka u Srbiji da je pitanje trenutka kada će doći do potpunog kolapsa grejnog Sistema Srbije", naveo je Crnčević.

Predstavnici toplana, lokalnih samouprava i privatnog sektora potpisali su ovom prilikom "Inicijativu o kreiranju podzakonskih akata i dopuni zakonske regulative radi olakšanog ulaganja u energetski sistem Srbije" koja je prosledjena Narodnoj skupštini Srbije.

Cilj potpisivanja ovog dokumenta je iniciranje promena Zakona o javnim nabavkama, Zakona o javno-privatnim partnerstvima i koncesijama, Zakona o budžetu i o efikasnoj upotrebi energije, kao i ubrzavanje procesa donošenja podzakonskih akata koji bi omogućili investiranje u oblasti energetike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: