Sprkim privrednicima "malo bolje"

Privrednici smatraju da je ove godine u Srbiji došlo do manjeg poboljšanja uslova poslovanja.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 21.11.2014.

15:04

Default images

Međutim, ponovo ukazuju da dugotrajne i skupe administrativne procedure i teškoće pri kreditiranju štete konkurentnosti domaće privrede.

Anketa u okviru Projekta američke Agencije za međunarodnu pomoć (USAID), sprovedena septembra među 1.009 privrednih društava i preduzetnika, danas je predstavljena u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Privrednici se žale na prepreke pri kreditiranju, te 91 odsto smatra da visoke kamatne stope i druge dažbine destimulišu zaduživanje, dok 77 odsto kaže da je najveće ograničenje zahtev za sredstvima za obezbeđenje kredita.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi rekao je na skupu u PKS da je anketa pokazala da se smanjuje broj firmi koje smatraju da korupcija značajno utiče na njihovo poslovanje. To je 2011. godine smatrao 41 odsto privrednika, a ove godine je to reklo 17 odsto anketiranih.

Kirbi je naveo da je anketa pokazala da privrednici smatraju da se ove godine vreme koje firme moraju da posvete radu sa inspekcijama skratilo u proseku na 12 sati, dok im je 2011. godine na to odlazilo 70 sati.

Kirbi je naveo i da je uočeno da su posete inspektora sve ređe i da ih je u 2014. bilo u proseku 1,6 dok ih je u 2011. bilo po šest. Po rečima ambasadora SAD, Srbija i dalje ima problem sa birokratijom, a rekao je i da čak 65 odsto firmi ne koristi spoljne izvore finansiranja, dok svega jedan odsto koristi lizing.

Kirbi je ukazao da privrednike brinu i nesigurna poreska politika, inflacija i devizni kurs, a naglasio da je inflacija već nekoliko godina u Srbii ispod dva odsto, a devizni kurs prilično stabilan.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kazala je na skupu u PKS da je anketa USAID koja se sprovodi već četiri godine, jasno pokazala šta su problemi Srbije.

Mihajlović je rekla da se uslovi posloanja ipak popravljaju i navela početak fiskalne konsolidacije i reformu javnog sektora, a rekla je i da je jučerašnji sporazum Srbije s MMF-om o novom aražmanu signal investitorima da Srbija ide u dobrom pravcu.

Ona je najavila da će nov zakon o planiranju i izgradnji koji bi naredne sedmice trebalo da bude u Skupštini Srbije, omogućiti izdavanje dozvola za 28 dana.

Ministarka je istakla da je Vlada otvorena za sve predloge privrednika za poboljšanje uslova poslovanja i za jačanje privrede. Vršilac dužnosti predsednika PKS Milivoje Miletić rekao da privrednici očekuju da reforme budu sveobuhvatne, jer su dugotrajni problemi privrede strukturne prirode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: