Srbija vraća neosnovanu garanciju

Srbija morala da izdvoji 10 miliona evra iz budžeta jer je ranije neosnovano aktivirala garanciju u okviru ugovora o koncesiji sa austrijskim preduzećem Alpina.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.11.2014.

11:13

Default images

Državni pravobranilac Snježana Prodanović izjavila da je Srbija morala da izdvoji 10 miliona evra iz budžeta jer je ranije država neosnovano aktivirala bankarsku garanciju u tom iznosu, a u okviru slučaja raskinutog ugovora o koncesiji sa austrijskim preduzećem "Alpina i Por" za izgradnju autoputa Horgoš - Požega .

Ona je u izjavi za Tanjug objasnila da je pred Međunarodnom trgovinskom komorom u Parizu spor koji je pokrenulo autrijsko preduzeće "Alpina i por" odnosno njihovo koncesiono preduzeće "Sever - Jug" protiv države Srbije nakon raskida koncesionog ugovora Horgoš-Požega okončan u korist Srbije.

Austrijsko preduzeće tražilo je 81 milion evra, ali je arbitraža u Parizu odbila tužbeni zahtev i presudila u našu korist.

"Možemo reći da smo u tom postupku 99,9 odsto uspeli. To je veliki uspeh Republike Srbije odnosno stručnog pravnog tima koji je zastupao državu", naglasila je Prodanović.

Prema njenim rečima, po međupresudi iz 2014. godine Republika Srbija mora da plati iznos od 10 miliona evra sa propratnim troškovima na ime bankarske garancije koja je ranije aktivirana od strane Srbije i to neosnovano.

"Radi se o tuđem novcu, o novcu koji je trebalo da bude vraćen i činjenica je da je ovaj iznos plaćen 2014. ali da je morao biti vraćen i ranije. Ovo je značajno da se kaže da bi se znalo zašto je prema izveštaju Fiskalnog saveta taj iznos upisan kao rashod Srbije i po kom osnovu", naglasila je državni pravobranilac.

Ovaj ugovor je raskinut 2008, jer koncesiona preduzeća nisu na vreme zatvorili finansijsku konstrukciju.

"Alpina" je potom tužila našu državu tražeći odštetu od 81 milion evra. Međunarodna trgovinska komora u Parizu je 2013. presudila u korist Srbije, navodeći da Srbija ne mora da plati traženo obeštećenje, ali da mora da vrati aktiviranu garanciju od 10 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: