Kako razvijati agrobiznis u regionu

U zemljama regiona neophodan je integrisani regionalni pristup u agrobiznisu da bi se savladali izazovi u toj oblasti.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 21.11.2014.

10:28

Default images

Ovo je zaključeno na upravo završenoj međunarodnoj agrobiznis konerenciji u Dubrovniku.

Konferencija, čiji je domaćin bila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pod pokroviteljstvom Hrvatskog ministarstva poljoprivrede, okupila je predstavnike vlada, industrije i finansijske branše kako bi razmotrili razvoj unutar sektora robe široke potrošnje, maloprodaje i poljoprivrede u jugoistočnoj Evropi i šire.

Neophodna je globalna perspektiva, komunikacija i saradnja, navodi se u zaključku konferencije i i dodaje da je potreban integrisani regionalni pristup između privatnog, javnog i međunarodnog sektora kako bi se poboljšala transportna i logistička infrastruktura kojim bi se povezale podunavske poljoprivredne regije sa lukama na Crnom moru i Jadranu.

Učesnici iz savetodavnog i finansijskog korporativnog sektora složili su se da će konsolidacija i aktivnosti na spajanju i preuzimanju unutar sektora robe široke potrošnje i maloprodaje ubrzati i produbiti potrebu da se lokalni proizvođači fokusiraju na tržišne niše, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Kompanije moraju da usmere investicije na aktivnosti koje imaju potencijal izvoza van jugoistočne Evrope, kao i na unapređenje proizvoda i procesa (najnovija IT rešenja u maloprodaji, razvoj proizvodnih linija i upravljanje ljudskim resursima), a EBRD i investitori u privatni sektor su izrazili spremnost da podrže te ciljeve.

"EBRD kao vodeći investitor će nastaviti u svojim naporima da poboljša lokalni agrobiznis sektor kako u regiji, tako i van nje, pomoću finansijskih proizvoda prilagođenih individualnim potrebama", rekao je direktor sektora EBRD-a za agrobiznis za južnu i jugoistočnu Evropu, Miljan Ždrale.

EBRD je 2011. godine pokrenula inicijativu "Privatni sektor za sigurnost hrane", kojom se zalaže za ulogu privatnog sektora u povećanju proizvodnje hrane kroz tehničku pomoć, regulatorni dijalog i nova ulaganja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: