"Južni tok važan za ceo region"

Gasovod Južni tok predstavlja rešenje za bezbedno snabdevanje gasom celog regiona, ali i centralne Evrope, poručio mađarski ministar Peter Sijarto.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 20.11.2014.

20:59

Default images

U Beogradu je danas održana sednica Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske, posle koje je mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Peter Sijarto ocenio da će izgradnja gasovoda Južni tok značajno doprineti stabilnosti celog regiona u snabdevanju energentima.

"Gasovod Južni tok predstavlja rešenje za bezbedno snabdevanja gasom celog regiona, ali i centralne Evrope", poručio je Sijarto.

Prema njegovim rečima, osim izgradnje gasovoda koji treba da prođe i kroz Srbiju i Mađarsku, dve zemlje bi trebalo da inteziviraju saradnju i sa Kinom zbog izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, kako bi taj projekat bio završen do 2017.

"Izgradnjom pruge postignućemo da kineska roba lakše i brže iz luka u Grčkoj, preko Beograda i Budimpešte stigne dalje u Evropu", rekao je on.

Sijarto je najavio da će zbog rekordno visoke robne razmene dve zemlje, Mađarska trgovačka agnecija otvoriti svoju kancelariju sledeće godine u Beogradu.

"Odnosi dve zemlje nikada nisu bili toliko dobri kao sada, naša saradnja prevazilazi bilateralne odnose i postaje regionalna", kazao je mađarski ministar.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da je prošle godine robna razmena dve zemlje iznosila 1,4 milijarde evra i da očekuje da će se ona dalje rasti.

Prema njenim rečima, na sednici se razgovaralo o saradnji u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, zaštite životne sredine, ruralnom razvoju, energetici, o značaju povezivanja malih i srednjih predzeća, kao i o otvaranju novih graničnih prelaza.

"Novi granični prelazi su važni zbog kretanja robe, ali i ljudi, kapitala, novca i obe strane treba u skladu sa svojim mogućnostima da podrže ovu inicijativu", rekla je ministarka.

U Beogradu je održana sedma sednica Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske, a sledeće će se održati naredne godine u Budimpešti. Ministarka Bogosavljević Bošković i ministar Sijatro, kao kopredsednici Zajedničke komisije ze ekonomsku saradnju, potpisali su danas u "Palati Srbija" protokol o daljim pravcima saradnje dve zemlje.

Dogovorena je saradnja u oblasti malih i srednjih preduzeća, infrastrukture i energretike, regionalnih i prekograničnih projekta, poljoprivrede, turizma, informatike i medicine.

Ministarka poljoprivrede je istakla da su obe strane izrazile spremnost da nastave trilateralne konsultacije sa Kinom o izgradnji pruge Beograd-Budimpešta, i da grade nove nove granične prelaze, što će obe strane podržati u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima.

Ona je navela da su ti prelazi važni, kako zbog prometa robe, tako i zbog prometa ljudi, kapitala i novca. U oblasti poljoprivrede dve zemlje će sarađivati u oblasti regionalnog ruralnog razvoja, veterinarstva, bezbednosti hrane, vodoprivrede i zaštite životne sredine.

Saradnja u oblasti medicine će podrazumevati mađarska ulaganja u medicinske ustanove i banje Srbije, navela je Bošković.

Sijatro je izrazio očekivanje da će ovogodišnja robna razmena premašiti prošlogodišnji rekord.

On je najavio da će Mađarska trgovinska agencija naredne godine otvoriti predstavništvo u Beogradu, a početkom godine to će učiniti i mađarska Eksim banka, koja će davati kredite za zajedničke projekte srpskih i mađarskih firmi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: