Tabaković: Ni u EU ne cvetaju ruže

Kurs dinara je relativno stabilan i u skladu sa ciljevima monetarne politike, iako trpimo pritiske, izjavila je guverner Narodne banke Jorgovanka Tabaković.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.11.2014.

17:13

Default images

"Kad kažem pritisci oni ne moraju da budu samo negativni. Volela bih da Srbija bude zemlja u kojoj ćemo trpeti pritiske, poput onih kakve trpimo poslednjih meseci", rekla je Tabaković navodeći da su ti pritisci vezani za isplatu profita koje su preduzeća i banke imali prema maticama van zemlje.

"Preduzeća i banke su 85 miliona evra dobiti već prenele, a očekujemo da do kraja godine to bude i dvostruko više", rekla je guverner na zajedničkoj konferenciji sa predstavnicima MMF-a.

Tabaković je podvukla da ima i onih banaka koje su potpunu dobit reinvestirale u Srbiji, a jedna među prve tri takve banke je banka čija je matica van Srbije.

Dinar, dodala je, pritiskaju i dešavanja sa uvozom energenata, posledicama poplava gde naša postrojenja nisu osposobljena da proizvode energente u dovoljnoj meri, te sezonska tražnja.

Tabaković je navela i da su doznake ove godine 10 odsto niže, što govori "da ni u Evropi ne cvetaju ruže".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: