Srbija: 1.900 kompanija u stečaju

U Srbiji ima oko 1.360 privatnih preduzeća koja su u stečaju i oko 550 preduzeća gde je država većinski vlasnik a nalaze se u stečaju.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.11.2014.

16:21

Default images

Vršilac dužnosti direktora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Ivana Mikić je u razgovoru sa direktorima preduzeća u stečaju na području Jablaničkog okruga, predstavnicima banaka i lokalne samouprave, istakla da izmenjen i dopunjen Zakon o stečaju omogućava efikasnije i transparentnije sprovođenje stečajnih postupaka.

"Nismo jedina država koja ima tako veliki broj stečajnih postupaka, jedino što imamo manje privrednih subjekata. Broj stečajnih postupaka u odnosu na broj privrednih subjekata je daleko manji u odnosu na procenat u Evropi", navela je ona.

Procenat naplate potraživanja u trećem isplatnom redu u Srbiji, kako je dodala, daleko je veći od procenta naplate u Evropi.

"U Francuskoj i Nemačkoj procenat naplate u trećem isplatnom redu je dva odsto a kod nas je 20 odsto.Jedino što je nama cela privreda u problemu i zato mi zakonskim rešenjima pokušavamo da pomognemo", rekla je Ivana Mikić.

Ona je podsetila da nova zakonska rešenja omogućavaju da preduzeće u stečaju pokuša da planom reorganizacije i dogovorom sa poveriocima napravi reprogram dugova. Na taj način bi se, kako je objasnila, "spasilo zdravo jezgro" preduzeća i deo radnika bi mogao da radi i privređuje.

Sastanku u Regionalnoj privrednoj komori u Leskovcu je prisustvovala i sudija Privrednog suda u Beogradu, Ljiljana Pavlović, koja je kao dodatnu povoljnost istakla to što je na 50.000 dinara smanjen predujam za poverioce koji žele da predlože stečaj.

Zato ona očekuje da će se poverioci lakše odlučivati da predlože stečaj. Prema podacima Regionalne privredne komore Leskovac, na području Jablaničkog okruga 76 preduzeća je u postupku stečaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: