Evo šta je Vlada dogovorila sa MMF

Srbija i Misija Međunarodnog monetarnog fonda postigli su dogovor o sklapanju trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti u vrednosti od oko milijardu evra.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.11.2014.

14:33

Default images

To je izjavila šefica misije MMF za Srbiju Zuzana Murgasova na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, navodeći da sporazum treba da odobri rukovodstvo i izvršni odbor MMF.

Ekonomski program koji bi Vlada Srbije sprovela u dogovoru sa MMF-om, kako je objasnila Murgasova, ima za cilj da stvori uslove za makroekonomsku stabilizaciju, održiv rast i nova radna mesta u srednjoročnom periodu.

Murgasova je rekla da će izazovi vlade i dalje biti visoka stopa nezaposlenosti, visok javni dug i visok deficit budžeta.

U narednom periodu potrebno je sprovoditi mere ekonomskog oporavka koje će obezbediti makroekonomsku stabilnost, otvaranje novih radnih mesta, sprovođenje fiskalne konsolidacije, koja treba da zaustavi rast javnog duga, rekla je Murgasova.

Fiskalna konsolidacija, kako je rekla, ima dva cilja - da obuzda visoku javnu potrošnju, odnosno ukupne troškove za penzije i plate u javnom sektoru, kao i smanjenje izdataka iz budžeta za javna preduzeća.

Prateće strukturne reforme trebalo bi da omoguće otvaranje novih radnih mesta, smanjenje javnog duga, a fiskalna konsolidacija treba da smanji visoku javnu potrošnju, pre svega u javnom sektoru koji je budžetski korisnik, uz istovremenu brigu o socijalno najugroženijem sloju stanovništva, ukazala je ona.

Fiskalno prilagođavanje bi, kako je rekla, trebalo da omogući i relaksaciju monetarne politike, ako to i spoljni uslovi dozvole. To bi, prema njenim rečima, omogućilo i snižavanje kamatnih stopa.

Vujović: Treba uštedeti 1,4 milijardi evra

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je najvažniji efekat dogovora o novom aražmanu s MMF-om to što će taj program početi da se primenjuje od 1. januara 2015. godine, te da Vlada Srbije sada ima sve elemente za planiranje budžeta za 2015. godinu.

Sa MMF-om je postignut dogovor o 200 odsto kvote koju Srbija ima u MMF-u i "ona se ne povlači, ali stoji tu za svaki slučaj", rekao je Vujović, objašnjavajući šta znači milijardu evra, koju će Fond odobriti kao kredit Srbiji u novom aranžmanu iz predostrožnosti.
Foto: Tanjug
Vujović je rekao da, nakon postignutog dogovora s MMF-om, vlada ima sve elemente za finalizaciju pripreme budžeta za 2015. godinu i sve elemente za fiskalnu strategiju za trogodišnji period.

"Od današnjeg dana svi ti ključni elementi su na mestu, uključujući i ukupno smanjenje javnog duga i deficita", rekao je Vujović.

Vujović je napomenuo da je s MMF-om dogovoreno da se u narednom trogodišnjem periodu deficit budžeta smanji na četiri do 4,25 odsto BDP-a ili na oko 1,3 do 1,4 milijardi evra.

Implementacija i praćenje izvršenje mera biće radjeno kvartalno, sa vrlo precizno odredjenim merama praćenja, od mera makroekonomske stabilnosti, do fiskalnog izvršavanja i drugih mera koji mi sami biramo i u dogovoru s MMF-om sprovodimo, objasnio je Vujović.

Presudno će biti veličine smanjenja, a ne pojedinačne mere, niti su presudni negativni aspekti programa, kazao je ministar finansija i naglasio da je cilj svih tih mera izvodjenje zemlje na put održivog rasta i razvoja, uz smanjenje nezaposlenosti.

U proteklih šest meseci je stopa nezaposlenosti smanjena za 3,8 odsto i pored gubitaka i propuštene dobiti usled majskih poplava, podsetio je Vujović.

"Pomoći će i NBS"

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da će i NBS sa svoje strane dati doprinos ubrzanju kreditne aktivnosti, podsećajući da je u tom smislu, na poslednjoj sednici Izvršnog odbora NBS doneta odluka o smanjivanju referentne kamatne stope sa 8,5 na osam odsto, kao i izmene odluke o obaveznoj rezervi banaka .

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je ovo istorijski trenutak za Srbiju, budući da ovaj ciklus razgovora traje već od druge polovine septembra. Vujović je podsetio da je aranžman sa MMF poslednji put potpisan 2011. godine, ali je "kratko trajao", jer nismo ispunili plan.

Sada, kako kaže, svi moramo da damo doprinos reformama, kako bi kasnije s pravom mogli da očekujemo napredak.

Konferenciji u Vladi Srbije prisustvovao je i stalni predstavnik MMF u Beogradu Daeheng Kim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: