Ovo je dobra strana japanskog pada

Trgovinski deficit Japana u oktobru je znatno smanjen, jer je slabiji jen podstakao izvoz, dok su niže cene nafte oborile ogromne energetske troškove Japana.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.11.2014.

11:01

Default images

Izvoz Japana je u oktobru porastao za skoro deset odsto, zahvaljujući većoj isporuci automobila, brodova i čelika, dok je uvoz skočio za 2,7 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Zahvaljujući tim podacima, trgovinski deficit Japana je prethodnog meseca smanjen na 709,9 milijardi jena (šest milijardi dolara), odnosno za 36 odsto u odnosu na deficit od 1.100,4 milijarde jena iz istog perioda lane, navodi se u saopštenju japanskog ministarstva finansija.

Kako se dodaje, obim isporuka u Kinu porastao je 7,2 odsto, dok je izvoz u Severnu Ameriku skočio 8,5 odsto, a u Evropsku uniju za 5,4 odsto.

Energetski troškovi Japana su u poslednjih nekoliko godina znatno uvećani, jer ta zemlja nastoji da nadoknadi manjak energenata posle nuklearne katastrofe iz Fukušime u 2011. godini koja je primorala Japan da zatvori nuklearne reaktore koji su obezbeđivali više od jedne četvrtine električne energije.

Najnoviji podaci su, prema ocenama Frans presa, jedna od svetlih tačaka u nizu tmurnih podataka vezanih za japansku privredu koja je u trećem kvartalu skliznula u recesiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: