Srbija dobija novih 80 ha malina

Zasadi malina na području Prijepolja ove jeseni biće prošireni za novih 80 hektara, najavio je član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu Zoran Despotović.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 19.11.2014.

19:56

Default images

U opštini Prijepolje danas je 60 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava dobilo 120.000 sadnica, odnosno 2.000 po jednom gazdinstvu. Reč je o onim poljoprivrednicima koji prvi put ulaze u proizvodnju ovog jagodičastog voća.

"Novi malinari došli su do sadnog materijala po izuzetno povoljnim uslovima. Sadnicu koja košta 47 dinara platili su po 15 dinara, a ostatak od 32 dinara regresiran je sredstvima iz opštinskog budžeta. Ukupna investicija iznosi oko 5,7 miliona dinara, a iz budžeta je izdvojeno 4,8 miliona dinara", rekao je Despotović.

Dodao je da je reč je o sertifikovanim sortama sadnog materijala "miker" i "vilamet", koji je nabavljen u Institutu za voćarstvo u Čačku.

Prema statističkim podacima, na području opštine Prijepolje u ovom trenutku pod malinjacima je preko 300 hektara.

Zasadi s malinama verovatno su veći, jer se sadnice nabavljaju i preko nekih udruženja poljoprivrednika, a mnogi malinjake proširuju sopstvenim sadnim materijalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: