"Odliv preko dividendi duplo veći"

Viceguverner Narodne banke Srbije Veselin Pješčić ocenio je da će aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom doprineti stabilizaciji kursa dinara.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 19.11.2014.

12:45

Default images

"Očekujemo da će zaključvanje aranžmana s MMF-om svakako doprineti stabilizaciji deviznog tržišta, i to pre svega po osnovu verifikacije kredibilne ekonomske politike Vlade Srbije, koja bi trebalo da dorinese stranim direktnim investicijama", rekao je Pješčić na predstavljanje izveštaja o inflaciji za novembar 2014. godine.

Kako je istakao, na stabilizaciju kursa dinara delovaće i mere fiskalne konsolidacije, koje će usled smanjenje agregatne tražnje, uticati na smanjenje uvoza, što bi trebalo da donese smanjenju deprecijacijskih pritisaka. Dinar je u poslednjih mesec dana prema evru oslabio za 0,8 odsto, a od početka godine za 4,8 procenata, tako da jedan evro danas vredi 120,44 dinara. Centralna banka je u perodu jul-oktobar na međubankarskom deviznom tržištu prodala 365 miliona evra.

"Nša intervencija na deviznom tržištu danas i porethodnih dana nije uperena da spreči slabljenje dinara, niti da zaustavi taj proces, već da spreči prerkomerne dnevne oscilacije kursa dinara koji može da donese i kapitalne gibitke i kapitalne dobitke kod finansijskih transaktora", rekao je Pješčić.

Motiv intervencija u ovom trenutku je, dodao je viceguverner NBS, da se obezbedi stabilnost na deviznom tržišti i očuva finansijska stabilnost sistema, dodajući da ostvarena deprecijacija nikako ne ugrožava osnovni cilj - stabilnost cena.

Prema njegovim rečima, od sredine ove godine postoje latentni depresijacijski pritisci na kurs dinara koji su posledica pogoršanja makroekonomskih performansi, pre svega proširenja deficita trgovinskog računa do kojeg je došlo usled efekata poplava i povećanog uvoza energenata i smanjenog izvoza.

Prema projekcijama NBS deficit tekućeg računa računa u ovoj godini biće oko šest odsto bruto domaćeg proizvoda, a kako je istakao Pješčić u idućoj će biti oko pet odsto i biće najvećim delom finasiran prilivom stranih diretnih investicija, koje su pojektovane na oko 1,4 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: