"Srbija napredovala, ima još posla"

Najveća prepreka za poslovanje u Srbije jeste birokratija, kaže potpredsednik UO Saveta stranih investitora Srđan Lazović.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 19.11.2014.

08:43

Default images

"Pitanje birokratije, ubrzanja administrativnih procedura se nije promenilo. Ako govorimo o planiranju i izgradnji danas je potrebno 50 do 60 dozvola sa različitih nivoa da bi počeli da gradite objekat i to tera investitora", rekao je Lazović za RTS uoči predtsvljanja Bele knjige Stranih investitora Srbije.

Kako navodi, neke od preporuka iz prošlogodišnjeg izveštaja su usvojene, ali i dodaje da su pred Srbijom još veliki zadaci.

On je dodaje da je u ovogodišnjoj Beloj knjizi veliki broj preporuka koje se ponavljaju od prošle godine i koje nisu ispunjene, kao i da će danas o tome razgovarati sa premijerom i njegovim kabinetom.

"Moramo uzeti u obzir i činjenicu da smo ove godine imali izbore, poplave, koje su usporili regulatorni proces", naglasio je Lazović.

Govoreći o novom Zakonu o radu i da li je olakšao zapošljavanje, on je rekao da je o tome još rano govoriti, jer se perimenjuje svega nekoliko meseci, ali da su pozitivni signali koje šalju investitori da je došlo do progresa koje će dovesti do zapošljavanja u mesecima koji dolaze.

Upitan koliko bi aranžman sa MMF-om bio dodatni impuls i signal investitorima on je rekao da veruje da bi aranžman dobro došao, pored plana fiskalne konsolidacije.

Lazović je istakao da cilj Bele knjige nije da se sve završi na današnjem danu i njenom predstavljanju, već da bude jedna platforma za razgovor sa vladom u narednih godinu dana kako bi se ispunio što veći broj preporuka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: