Ko će u stečaj, a ko privatnicima

Tokom pregovora, delegaciji MMF-a predočen je i plan o rasterećenju budžeta ukidanjem nekadašnjih društvenih preduzeća koja se neuspešno restrukturiraju.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.11.2014.

21:00

Default images

I dok mediji nezvanično saznaju da 179 firmi ide u automatski stečaj, 45 hiljada zaposlenih u ostalim preduzećima u restrukturiranju i dalje čeka da Vlada saopšti ko će od njih dobiti šansu u još jednom krugu privatizacije.

Od starih radio aparata preko televizora koji su crno belu sliku donosili u jugoslovenske domove. Nudili su nam i neke od prvih domaćih kompjutera kojim su praćeni tadašnji svetski informatički trendovi. Međutim, 66ta godišnjica Elektronske industrije Niš mogla bi biti i poslednja.

"Jeste neizvesno koja je to informacija tačna, ali što se tiče izvesnosti ili neizvesnosti sudbine elektronske industrije, mislim da je krajnje vreme da se to reši. Da li će ići u privatizaciju, stečaj ili likvidaciju. ali treba ova agonija jednom da se prekine", kaže Radiša Spasić iz Radna grupa za socijalna pitanja.

Prema nezvaničnim saznanjima medija, od 502 nekadašnja društvena preduzeća ponuđena zainteresovanim investitorima, čak 179 nema izglednog kupca i moraće u stečaj. Među njima je i 58 preduzeća koji postoje samo na papiru. Ukoliko se to ostvari oko 5.000 radnika ostaće bez posla.

Dvanaest godina restrukturiranja ostavilo je katastrofalne posledice i na šabačkog giganta - Holding Zorka. Preostali zaposleni sada se jedino nadaju obećanoj otpremnini.

SYNC Jovica Maksimović, samostalni sindikat Zorke
"Iz prostog razloga što smo mi u tu priču ušli sa preko 4.0000 zaposlenih i posle 10-12 godina iscrpljivanja, akumuliranja dugovanja, došli dotle da nas jednostavno izbrišu i da sudbina ovih 200 i kusur ljudi koji su sad zaposleni u Zorki se završi u stečaju", kaže Jovica Maksimović iz Samostalnog sindikata Zorke.

I dalje velike fabrike kao što su Galenika, Simpo, kruševački IMK ili Fap iz Priboja, među onima su koji još ostaju u igri. U privatizaciji će tražiti vlasnika koji, za razliku od države, veruje da u njima i dalje može da se zaradi.

"Od te liste od 500 preduzeća ja sam ubeđen da trećina ima budučnost odmah. Čak i u ovakvim uslovima kakvi su sad. Mi smo to dali ali u javnosti je to dobilo neki negativan prizvuk. Mi smo dali spisak preduzeća za koje bismo eventualno mogli biti zainteresovani. Sve ostalo zavisi od cene, uslova, rokova,", kaže Miodrag Kostić, MK grupa.

Da će rokovi biti kratki ukazuje i overa knjižica zaposlenih u preduzećima u restrukturiranju koju je RFZO prošle nedelje sproveo po hitnom postupku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: