"Moramo da privolimo Nemce da dođu"

U interesu Srbije je da iskoristi izuzetno dobre političke odnose Beograda i Berlina kako bi se omogućio dolazak većeg broja privrednika i investitora u Srbiju.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.11.2014.

09:28

Default images

To je izjavio ministar privrede Željko Sertić, koji je povodom posete nemačkog vicekancelara i ministra privrede Zigmara Gabrijela Beogradu, precizirao da vrednost nemačkih investicija u Srbiji trenutno iznosi više od milijardu i po evra.

Ministar privrede je za TV Pink ukazao na važnost dolaska velikih kompanija i da je Srbija od svih zemalja EU najveću bilateralnu pomoć dobila od Nemačke.

Govoreći o investicijama u Srbiji, Sertić je ukazao na postojanje velikog broja kompanija, pre svega u autoindustriji, zatim "Boša" u elektronici, "Metroa", koji je otvorio lanac trgovačkih objekata i "Simensa", koji se dobro pozicionirao.

Sertić je precizirao da međusobni promet iznosi tri milijarde evra, što predstavlja povećanje od 15 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

"Naš interes je da obezbedimo takve uslove da veliki broj investitora sa strane dođe u Srbiju da otvore svoje fabrike, pogone, pre svega u prerađivačkoj industriji, u svim onim industrijama u kojima možemo da zaposlimo naše radnike", istakao je Sertić.

Sertić je rekao da je nemačku privrednu delegaciju predstavljalo 38 velikih kompanija koje su veoma zainteresovane da čuju šta to Srbija može njima da ponudi.

On je precizirao da su "92 procenta kompanija u Srbiji, koje su već investirale, dale svoje izveštaje" i prema Sertićevim rečima, izjasnile se da bi ponovo investirale u Srbiji, što je predstavljalo poruku i poziv svim drugim kompanijama. "Naš interes je da povežemo nemačke kompanije sa našim domaćim kompanijama", istakao je Sertić.

Sertić je najavio da će uskoro biti završen zakon o građevini, kako bi se ubrzalo dobijanje dozvola u toj oblasti i dodao da bi već sledeće nedelje taj zakon mogao biti na vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: