Štedite na nabavkama, gradite škole

Boljom organizacijom javnih nabavki mogu da se uštede stotine miliona evra, rekao je zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 14.11.2014.

14:55

Default images

Benedikt ocenjuje da je Srbija već na pravom putu.

"Srbija je na pravom putu, uštede to pokazuju i tako morate da nastavite", rekao je Benedikt Tanjugu u pauzi seminara koji je organizovala Uprava za javne nabavke o uskladjivanjima rada sa standardima Evropske unije, čiji je Tanjug medijski pokrovitelj.

On je naglasio da se u Srbiji na javne nabavke u proseku godišnje troši oko tri milijarde evra, što je prošle godine iznosilo oko sedam odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Srbija je već napredovala u ovoj oblasti, donet je novi zakon i nova strategija. Već se vidi da su za samo nekoliko meseci napravljene velike uštede", rekao je Benedikt i dodao da su opštine i gradovi ostvarili uštede od 50 odsto.

Novac koji se štedi na javnim nabavkama, rekao je on, može da se koristi za izgradnju škola, bolnica... Nabavke, kaže, moraju da budu transparentne, da nema korupcije. Moraju da budu efikasne i da se znaju pravila, kao i da od toga nema odstupanja, naveo je Benedikt.

Upitan kada EU očekuje punu primenu zakona i direktiva koje su nam savetovali vezano za javne nabavke, on odgovara da je informisan da vlada planira da sve direktive vezano za tu oblast budu primenjene do 2018. ili 2019. godine.

"Plan za regulisanje ove oblasti se podudara sa namerama vlade da se Srbija pridruži EU. Mi sa naše strane, svakako gledamo kvaltiet tih promena, a ne vremenski okvir", rekao je Bendikt.

On je naveo da je EU godinama pratila oblast javnih nabavki u Srbiji.

Prema njegovim rečima, EU u potpunosti podržava napore uprave za javne nabavke i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, da se ova oblast potpuno uskladi sa evropskim standardima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: