Naši voćari sitni za rusko tržište

Rod jabuka u čačanskom kraju, po sadašnjim cenama, vredan je 22 miliona evra, ali niko ne zna kada će i pod kojim uslovima biti unovčen

Srbija

Izvor: Politika

Subota, 08.11.2014.

11:02

Default images

Kupac je, onomad, tražio 50 šlepera jabuka za izvoz u Rusiju, dakle ukupno 1.200 tona ili tačno onoliko koliko prima hladnjača "Čačanska jabuka” u Donjoj Trepči, koju je podiglo 20 velikih voćara iz ovog kraja. Među tih dvadeset je i profesor univerziteta i jedan od vodećih srpskih stručnjaka za zaštitu bilja dr Svetomir Stamenković, i objašnjava zašto posao nije sklopljen.

"U našim uslovima, i inače, ne može se očekivati da se svi odmah slože oko nečega. Jednom trenutno nije potreban novac, drugi veruje da će postići bolju cenu na proleće, treći je nezainteresovan, i ponuda je odbijena. A glavni problem je, u stvari, što niko od nas, uključujući i mene, ne zna kakve će cene biti od polovine februara do maja, što je prava sezona za izvoz u Rusiju", kaže Stamenković za "Politiku”.

Taktizirajući, voćari se uzdaju u činjenicu da je hladnjača njihova što umanjuje troškove, da u njenoj zaštićenoj atmosferi skoro i nema kala (jedan procenat mesečno) i da će ih šest meseci čuvanja voća tu, u gajbicama, koštati samo tri dinara po kilogramu.

"Izvoz jabuka u Rusiju ove jeseni je, inače, manji nego lani u isto doba, što je takođe teško razumeti. Jer, Rusija je u međuvremenu uvela zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz država Evropske unije što bi, po logici, automatski trebalo da uveća naš izvoz u RF", dodaje profesor.

On ističe da se izvozom voća u Rusiju bavi šest preduzeća iz Čačka i da, uz usitnjenu proizvodnju od 30 do 300 tona po voćaru, svi zajedno nisu važan činilac za tržište kakvo je rusko.

"Ni na domaćim pijacama trenutno ne cveta tražnja, viđam ljude koji kupuju po pola kilograma voća jer nemaju za više. Kilogram padalica otkupljuje se za pet dinara, ali sa tom cenom teško je pokriti samo transport. Prva klasa jabuke na veliko prodaje se, zavisno od sorte, za 25 do 45 dinara, samo što je u prodavnicama cena nadzidana na 50 do 100 dinara, i zato nema veće tražnje", kaže sagovornik lista.

Jabuke su, na neki način, strateški proizvod čačanskog kraja, gaje se na 1.800 hektara i donose najveći prihod od sveg voća. Ovogodišnji rod vredan je 22 miliona evra (30 tona po hektaru, 400 evra po toni), ali danas niko ne zna kada će i pod kojim cenama biti unovčen.

"Prosečan prinos u jabučnjacima ovog kraja je 30 tona, ili četvrtinu ispod uobičajenog. U celini, godina je za proizvođače bila izuzetno teška, sa puno kišnih dana i obilnih padavina koje su spirale preparate sa lišća i plodova, pa su mnogi bili oštećeni. To je poskupelo zaštitu deset procenata, jer su pojedini voćari svoje zasade prskali čak 22 do 25 puta", navodi profesor Stamenković, koji u Banjici na Jelici gaji kruške, jabuke i šljive u svom voćnjaku na 6,5 hektara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: