Šlauf protiv Beograda na vodi

Operacija "Šlauf" naziv je performansa koji je grupa građana protivnika "Beograda na vodi“ izvela na početku rasprave o primedbama na izgradnju tog projekta.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 05.11.2014.

16:36

Default images

Javnu sednicu o prostornom planu koji se odnosi na projekat "Beograd na vodi", u Gradskoj upravi Beograda, pokušalo je da prekine stotinak građana i aktivista incijative "Ne da(vi)mo Beograd", zahtevajući da se nacrt tog plana poništi i vrati u proceduru izrade.

Aktivisti te inicijative i građani koji se protive projektu "Beograd na vodi", noseći šlaufe, lopte na naduvavanje, pevajući pesmu "Beograde, Beograde" Đorđa Marjanovića i velikom bukom, ometali su održavanje sednice, izražavajući nezadovoljstvo zbog načina donošenja prostornog plana protivno propisima i bez ikakve "prave konsultacije sa građanima".

Oni zato zahtevaju ostavke direktora Republičke agencije za prostorno planiranje Dragana Dunčića i direktora Urbanističkog zavoda Beograda Nebojše Stefanovića.

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd", zahteva isto tako i da se "sramni nacrt prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda - područje priobalja reke Save" za projekat "Beograd na vodi", u celini poništi i da se uređenje tog dela grada vrati u zakonite procedure urbanističkog planiranja i bude proizvod iskrene rasprave celog društva.

"Suprotstavljamo se trošenju javnih finansija na privatne projekte koje gradu potencijalno donose jedino prostornu segregaciju i saobraćajni kolaps. Razvoj, funkcionisanje grada i njegov novi identitet ne mogu biti proizvod investitorskih želja vec iskljucivo potreba samog drustva", naveli su učesnici današnjeg protesta u Gradskoj upravi.

Oni su rekli da je javna sednica samo "simulacija učešća građana i struke u tom procesu" i da služi jedino "zadovoljavanju forme". Sednica nije potrebna ni planerima koji nevoljno precrtavaju "želje fantomskog investitora", ni građanima koji podnose primedbe koje će bez rasprave biti odbijene.

Sednici je prisustvovao i gradski arhitekta Milutin Folić, koji je odbio pozive građana da se uključi u raspravu o prostornom planu za projekat "Beograd na vodi". Po odlasku građana, koje je na izlazu iz Gradske uprave legitimisala policija, sednica je nastavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: