"Prve firme prodaćemo u januaru"

Prvi javni pozivi za privatizaciju preduzeća po novom Zakonu o privatizaciji očekuju se krajem decembra ove godine, a prve prodaje u januaru 2015.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.11.2014.

14:41

Default images

To je najavila vršilac dužnosti direktora Agencije za privatizaciju Marijana Radovanović na okruglom stolu "Privatizacija u Srbiji" i ocenila da će to objavljivanje poziva za pojedinačna preduzeća za koje će biti određen model privatizacije biti pravi test novog zakonskog okvira.

Prema njenom mišljenju, ključni problemi predstojećih privatizacija, kao i dosadašnjih, biće višak radne snage, nerešena imovinsko-pravna pitanja, prezaduženost preduzeća i donekle nedovoljna uključenost lokalne samouprave. Radovanovićeva je podsetila da je na javni poziv za ukupno 502 preduzeća stiglo više od 1.700 pisama o zainteresovanosti, među kojima, kako je istakla, ima i dosta kvalitetnih.

Na okruglom stolu o privatizaciju predstavljena je studija Nacionalne alijansa za lokalni ekonomski razvoj (Naled) o uspešnim i neuspešnim slučajevima privatizacija, za koju je Radovanovićeva ocenila da je identifikovala ključne probleme privatizacionog procesa.

U toj studiji se ističe da bi rešavanje viška zaposlenih i vlasništva nad zemljištem trebalo da budu prioritetni zadaci Vlade Srbije ukoliko želi da uspešno okonča proces privatizacije.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević je ocenio da više od 570 preduzeća koja su u različitim fazama privatizacije, prestavljaju zarobljen kapital, stalni trošak za republički budžet i gubitak za budžete gradova i opština.

NALED je preporučio da se počne od što hitnijeg donošenja odluke o sudbini konverzije prava korišćenja u pravo svojine nad zemljištem preduzeća, kao i da se obezbede veća sredstva u fondovima za rešavanje pitanja zaposlenih u preduzećima u restrukturiranju i stečaju.

Okrugli sto "Privatizacija u Srbiji", koji je održan u Skupštini Beograda, organizovali su Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj i USAID Projekat održivog lokalnog razvoja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: