Država: Stojimo iza limuna

Stručne službe na granici kontrolišu sve prehrambene proizvode, pa i limun, a Ministarstvo stoji iza tih nalaza, kaže ministarka poljoprivrede.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 03.11.2014.

14:02

Default images

Ministarka Snežana Bogosavljević Bošković je na pitanje novinara da li je limun koji se prodaje u Srbiji bezbedan za upotrebu, rekla da se na tržištu Srbije nalaze samo namirnice koje su bezbedne, kao i da stručne službe kontrolišu sve pošiljke i sve uvezene količine prehrambenih proizvoda.

"Ukoliko naše stručne službe svojim analizama, pečatom i potpisom garantuju bezbednost, mi potpuno stojimo iza toga", rekla je ministarka.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović kazao je danas agenciji Beta da pad cene limuna na domaćem tržištu ne treba povezivati s tim da je limun zdravstveno neispravan.

"Pad cene limuna ne bih vezivao za zdravstvenu bezbednost tog proizvoda. Svi proizvodi koji dolaze u Srbiju - i primarni i oni za preradu, podležu određenom nadzoru i analizi", naglasio je Budimović.

Mediji su preneli da se u Srbiji prodaje jeftiniji limun, uvezen iz Turske, na čijoj deklaraciji piše da ne treba koristiti koru jer je tretirana imazalilom - fungicidom koji prodire kroz ceo plod i koji je kancerogen, toksičan, iritira kožu i izaziva suzenje očiju.

"Mislim da naša poljoprivredna služba, odnosno fitosanitarna inspekcija apsolutno rade svoj posao", kazao je Budimović, uz napomenu da svakako treba proveriti navode koji su se pojavili u medijima.

Krajem avgusta cena limuna u Srbiji bila je oko 400 dinara za kilogram, a u oktobru je akcijska cena opala na oko 130 dinara.

Nacionalna organizaija potrošača pozvala je građane da se uzdrže od kupovine limuna dok se Ministarstvo poljoprivrede zvanično ne oglasi saopštenjem da li je limun ispravan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: