Firme kupovali kao "mačku u džaku"

Ne može se povući zajednička nit za sve neuspešne privatizacije, ali jedan od osnovnih razloga neuspeha bila je takozvana "kupovina mačke u džaku".

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.11.2014.

09:27

Default images

To je izjavila direktorka Tima za regulatornu reformu u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Jelena Bojović.

Najavljujući da će NALED i USAID Projekat održivog lokalnog razvoja predstaviti danas rezultate i preporuke prve studije slučajeva privatizacije u Srbiji, ona je ocenila da je "tendencija bila da se imovina prodaje bez da se investitor upozna sa tim šta kupuje", tako da "investitori nisu tačno znali koju imovinu kupuju, sa koliko zaposlenih raspolažu, koja količina proizvoda stoji u magacinu i slično".

Studija, kako je objasnila Bojovićeva, na primerima pet uspešnih i pet neuspešnih privatizacija u odabranim delatnostima,pruža uvid u uzroke i posledice neuspeha i na osnovu poredjenja sa slučajevima uspešne prakse sagledava potencijal daljeg procesa privatizacije.

Ona je rekla da postoje i drugi "očigledni nedostaci u procesu privatizacije" i kao jedan od primera navela da rebalansom nije predvidjena dovoljna količina sredstava u budžetu za zaposlene koji su višak, a to otvoreno pitanje bi trebalo da se reši budžetom za narednu godinu.

Govoreći o nedostacima, Bojović je upozorila da je Zakonom o planiranju i izgradnji 2009. uvedena konverzija uz naplatu koja je oborena na Ustavnom sudu, tako da sada preduzeće ne zna šta kupuje.

Zbog toga očekujemo da se javi mali broj ozbiljnih investitora, rekla je ona i dodala da bi i to trebalo da se reši u narednih godinu dana, pre isteka krajnjeg roka za privatizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: